Videospeler inladen...

Britse premier Johnson "wil geen verkiezingen", maar volgens bronnen binnen regering liggen ze wel op tafel

De Britse premier Boris Johnson heeft de parlementsleden van zijn Conservatieve partij opgeroepen om komende week niet mee te stemmen met de oppositie in een poging om een no-dealbrexit tegen te houden. Geruchten als zou Johnson nieuwe verkiezingen willen, ontkende hij: "Ik wil geen verkiezingen, u wilt geen verkiezingen. Laten we de klus klaren tegen 31 oktober." Maar volgens verschillende bronnen zouden verkiezingen wel degelijk een deel van Johnsons strategie zijn.

De Britse premier Boris Johnson riep in de vooravond zijn ministers bijeen in 10 Downing Street, zijn ambtswoning. De ministers zouden een strategie bespreken voor de komende week. Het parlement komt deze week namelijk nog enkele dagen bijeen alvorens het vijf weken lang geschorst wordt.

In die enkele dagen die het parlement nog rest voor de schorsing, wil de oppositie samen met enkele zogenoemde rebellerende Conservatieve parlementsleden een wet laten goedkeuren die een brexit zonder akkoord alsnog tegenhoudt.

In een toespraak voor zijn ambtswoning na de ministerraad waarschuwde Johnson de rebellerende parlementsleden dat meestemmen met de oppositie de positie van de Britse regering ten opzichte van de Europese Unie zou kunnen verzwakken. "Om de EU te tonen dat we verenigd zijn, moeten de parlementsleden meestemmen met de regering."

Johnson is er naar eigen zeggen namelijk nog altijd van overtuigd dat hij op een Europese top midden oktober alsnog een akkoord met de EU uit de brand kan slepen. Belangrijk daarbij: het no-dealscenario gebruikt hij als stok achter de deur. Als we geen akkoord sluiten, stappen we sowieso op de 31e oktober uit de Unie, is Johnsons mantra sinds zijn aantreden. Als het Britse parlement deze week echter een wet goedkeurt die een no-dealbrexit uitsluit, is Johnson zijn stok kwijt en zal dat de onderhandelingen met de EU bemoeilijken en zelfs onmogelijk maken, waarschuwde hij.

Johnson herhaalde ook nog eens dat hij als premier de EU nooit om nieuw uitstel zal vragen. Geruchten als zou hij het parlement deze week laten stemmen over nieuwe verkiezingen als de wet wordt goedgekeurd, bevestigde hij niet. "Ik wil geen verkiezingen, u wilt geen verkiezingen. Laten we de brexit gewoon voltooien op 31 oktober", was het enige wat Johnson zei. Maar volgens verschillende bronnen, ook binnen de regering, zou Johnson wel degelijk van plan zijn om het parlement over nieuwe verkiezingen te laten stemmen als bovengenoemde wet wordt goedgekeurd.

Bekijk hieronder wat premier Boris Johnson te zeggen had:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder correspondente Suse Van Kleef in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen