Videospeler inladen...

15 dagen rijverbod, maar geen alcoholslot voor ex-Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA)

Ex-Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) krijgt een boete en een rijverbod van 15 dagen, maar geen alcoholslot voor dronken rijden. Van Dijck moest begin juli een alcoholtest afleggen nadat hij tegen een aanhangwagen gereden was. Uit de test bleek dat hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed had. 

Begin juli botste (toenmalig) Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) met zijn auto tegen een aanhangwagen. Bij de daaropvolgende alcoholcontrole blies hij 0,60 - het drievoud van het strafbare. Uit de bloedtest die hij daarna moest afleggen bleek dat hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd toen voor zes uur ingetrokken. Na de feiten vertelde Van Dijck dat hij "diep beschaamd" was: "Dit had nooit mogen gebeuren."

Het Openbaar Ministerie had een rijverbod van 15 dagen, een alcoholslot gedurende een jaar en boete van 1.600 euro, waarvan de helft met uitstel gevorderd. 

De politierechtbank heeft nu beslist dat Van Dijck een rijverbod van 15 dagen en een boete (deels met uitstel) krijgt, maar géén alcoholslot.  

De advocaat van Van Dijck, Walter Damen, noemt het een eerlijk vonnis. "De rechter heeft rekening gehouden met zijn blanco strafblad, zijn schaamte en schuldgevoel en de grote spijt die hij heeft uitgedrukt. Het is een rechtvaardig en eerlijk oordeel." Volgens Damen is Van Dijck "opgelucht, maar toch nog steeds zeer beschaamd". "Hij draagt dat toch nog met zich mee. Hij zal niet in beroep gaan tegen zijn straf."

Anderhalve week na het ongeval moest Van Dijck opstappen als Vlaams Parlementsvoorzitter. Zijn imago had al een deuk gekregen door het dronken rijden, maar zijn positie werd onhoudbaar nadat er op de Vlaamse feestdag een verhaal gelekt was over mogelijke uitkeringsfraude met een escortdame.

Herbekijk de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen