Belga

Herbeleef de "Eerste schooldag"- LIVEBLOG: Bijna 1,2 miljoen Vlaamse kinderen opnieuw naar school

Bijna 1,2 miljoen Vlaamse kleuters, kinderen en tieners zijn vandaag na twee maanden zomervakantie opnieuw naar school vertrokken. En ook voor meer dan 160.000 leerkrachten en ander onderwijspersoneel stond de wekker weer wat vroeger.  Herlees hier onze updates over de ochtend van de eerste schooldag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

We sluiten hier onze liveblog over de start van de eerste schooldag af. 

Minister Gatz is bij start nieuwe schooljaar in Tienerschool in Anderlecht

Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister en collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs, heeft op de eerste schooldag de Tienerschool op de Campus Porta 1070 in Anderlecht bezocht. 

Het doel van dit vernieuwende schoolconcept is "een zachte overgang van het lager naar het secundair onderwijs verzekeren". Leerlingen van de derde graad lager onderwijs (5e en 6e leerjaar) zitten er samen in één school met leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs (1e en 2e middelbaar).

"Er komt normaal volgend jaar in Schaarbeek nog een tweede Tienerschool", legt minister Gatz uit. "Het moeten niet allemaal Tienerscholen zijn, maar we proberen met de VGC wel verschillende invalshoeken te vinden die voor de kinderen en de ouders belangrijk zijn."

Leerlingen Don Bosco-college Kortrijk voeren actie voor recht op onderwijs

Leerlingen van het Don Bosco-college in Kortrijk hebben op de eerste schooldag actiegevoerd om aandacht te vragen voor het recht op onderwijs. Onder de slogan "Waarom ik niet?" gevolgd door een emoji, wil de school de actie onder de aandacht brengen. 

Zo'n 700 leerlingen vragen met de actie aandacht voor de meer dan 265 miljoen kinderen ter wereld die niet naar school kunnen. VIA Don Bosco, een ngo voor ontwikkelingssamenwerking, vraagt hier aandacht voor met een grote campagne rond het recht op kwaliteitsvol onderwijs die loopt van 2 september tot en met 5 oktober, de internationale dag van de leerkracht.

Overal op de speelplaats hingen foto's van jongeren uit Afrika, Latijns-Amerika en India in emoji-houding met de slogan 'Waarom ik niet?'. De leerlingen kregen meer uitleg over het doel van de actie.

Leerlingen in Antwerpen per klas naar nieuw gebouw op het Eilandje

400 leerlingen van het Stedelijk Lyceaum in Antwerpen trokken vanochtend klas per klas samen met hun nieuwe leerkrachten van hun oude schoolgebouw bij de Meir naar een nieuw gebouw op het Eilandje, in de Cadixwijk. Het complex wordt het nieuwe hoofdkwartier voor technische, wetenschappelijke en kunstzinnige studierichtingen van het Antwerpse stedelijk secundair onderwijs. 

Naast de tweede en derde graad van het Stedelijk Lyceum Meir komen ook de wetenschappelijke opleidingen van het Stedelijk Lyceum Larmorinière en de opleidingen van Stedelijk Lyceum Cadix erin terecht. "We zijn ervan overtuigd dat de kruisbestuiving tussen creatieve en technische opleidingen een grote meerwaarde biedt voor onze leerlingen", zegt schooldirecteur Tijl Ooms. "We willen onderwijs en de arbeidsmarkt ook dichter bij elkaar brengen. Daarom wordt deze campus zeer toekomstgericht geconcipieerd. We bouwen een school, maar er moet ook ruimte zijn voor bedrijven en voor andere opleidingsvormen." De totale oppervlakte bedraagt 24.000 m².

Taarten moeten automobilisten trager doen rijden in omgeving van de school

Aan de Vrije Basisschool Mater Dei in Wemmel zijn vanochtend taarten uitgedeeld. Het ging om fragiele taarten met een dunne zanddeegbodem naar een recept van tv-kok Jeroen Meus. Uit cijfers van Responsible Young Drivers blijkt dat 87% van de Belgen voorzichter rijden wanneer ze voedsel vervoeren.

De zogenoemde Slow Down Cake moet automobilisten ertoe aanzetten om ook de rest van het schooljaar te rijden alsof ze een taart bij zich hebben, met als uiteindelijk doel een veiliger verkeer rond scholen. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke wenst iedereen een mooi schooljaar

Ook ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo bracht vanochtend zijn kinderen naar school

Ook voor Minne is het in De Bron in Leuven de eerste schooldag

Koning Filip en koningin Mathilde brengen hun kinderen naar school 

Belga
Belga

Meest gelezen