Videospeler inladen...

Zenuwachtigheid in Hongkong nu nieuwe schooljaar begint

Na een weekend van heftig protest en rellen heerst  zenuwachtigheid in Hongkong, waar het nieuwe school- en academiejaar begonnen is met betogingen in de straten en op de campussen.

Algemene staking

Pendelaars stootten vanochtend bij het verlaten van de metrostations op politie in gevechtsuitrusting. De betogers, die nu al dertien weken lang actie voeren voor meer democratie, hadden bij het begin van het nieuwe school- en academiejaar opgeroepen tot een algemene staking. Maar in de stad is het op dit moment relatief rustig.

Waterkanon

Gisteren blokkeerden duizenden studenten de wegen naar de luchthaven. Toen ze vernielingen aanrichtten op en rond de luchthaven, greep de politie in. Ook eergisteren waren er hevige gevechten met de politie, die het waterkanon inzette.

Met de helm op naar school

Vanochtend trokken tienduizenden scholieren en studenten met de helm op en met een gasmasker naar de scholen en de universiteiten, meldt correspondente Eefje Rammeloo vanuit Shanghai. Later op de dag zijn ze van plan om te betogen. In enkele treinstations blokkeerden actievoerders de deuren van de treinen. Hoewel ze probeerden de politie te ontwijken door zich snel van het ene naar het andere station te begeven, kon de politie toch enkelen arresteren.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De jongeren voeren nu al dertien weken lang actie voor meer democratie. Het begon als een protestbeweging tegen een nieuwe wet die uitleveringen van verdachten naar China zou vergemakkelijken. In de loop van de voorbije drie maanden verschoof de focus naar verzet tegen de alsmaar toenemende inmenging van China in het bestuur van de semi-autonome stad.

Meest gelezen