Videospeler inladen...

Tienduizenden op de Bahama's hebben voedselhulp nodig, Dorian verliest intussen aan kracht tot een orkaan van categorie 2

De orkaan Dorian heeft aan kracht ingeboet en is nu nog een orkaan van categorie 2 in plaats van 5 gisterenochtend. Dat heeft het Amerikaanse nationale orkaancentrum (NHC) gemeld. Dorian heeft een ravage aangericht op de Bahama's. Grote gebieden staan onder water, de VN schat dat 60.000 mensen voedselhulp nodig hebben. Officieel zijn er zeven doden geteld, maar dat aantal kan nog oplopen. 

Het centrum van de orkaan bevindt zich intussen nog altijd boven het eiland Grand Bahama. De orkaan blijft er als het ware hangen. Op de Abaco-eilanden daar heeft Dorian "ongeziene" schade aangericht, aldus Hubert Minnis, de premier van de Bahama's, op Twitter. Er zijn volgens Minnis al zeven doden geteld op de eilanden. Maar er is ondertussen al een lange lijst van vermisten.

Vanavond plaatselijke tijd zou Dorian "gevaarlijk dicht" bij de kust van  de Amerikaanse staat Florida komen en naar het noorden afdraaien. Meteorologen waarschuwen voor winden, stormvloed en overstromingen aan de Amerikaanse kust. De autoriteiten in Florida en de noordelijker gelegen staten Georgia en South Carolina hebben een grootschalige evacuatie van de kustoorden bevolen. Verschillende luchthavens in de staat Florida gaan dicht. 

Zwaarste categorie

Dorian was maandagnamiddag nog een orkaan van categorie vijf, de zwaarste categorie. Zondag ging de orkaan aan land op de Bahama's en dat betekent: hoge golven, harde windstoten en véél regen. Er werden windsnelheden gemeten van bijna 300 kilometer per uur.  Dat is momenteel afgezwakt tot 175 kilometer per uur.

(Lees verder onder de kaart)

Op lokale pers als bahamaspress.com duiken beelden op na de doortocht van de orkaan. Bekijk hieronder één daarvan: 

Aan de inwoners was gevraagd om een veilig onderkomen te zoeken, maar niet iedereen heeft dat gedaan, zo vertelt premier Hubert Minnis. Hij noemt de orkaan "een monsterstorm". "Dit is waarschijnlijk de droevigste en slechtste dag uit mijn leven. We worden geconfronteerd met een orkaan zoals we die nog nooit gezien hebben in de geschiedenis van de Bahama's. Velen hebben mijn waarschuwing niet opgevolgd en zijn achtergebleven. Ik kan hen alleen zeggen dat ik hoop dat het niet de laatste keer is dat ze mijn stem horen."

Bekijk de waarschuwing van de premier terwijl de eerste windstoten de Bahama's bereiken: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Op beelden is te zien dat de ravage op de Bahama's enorm is: daken zijn weggeblazen, het water staat metershoog, huizen zijn verwoest, bomen en elektriciteitspalen zijn omvergeblazen. "Het is verwoestend", getuigt Joy Jibrilu, de directeur-generaal van het ministerie van Toerisme. "Er is een enorme schade aan eigendommen en infrastructuren."

De Verenigde Naties wachten op toestemming van de plaatselijke overheid om een inschatting van de situatie te maken. Maar het VN-voedselprogramma verwacht dat alleen al op het eiland Abaco 14.000 mensen eten en drinken nodig hebben, en nog eens 47.000 op Grand Bahama. Dat is het gros van de bevolking. 

(Lees verder onder de tweets)

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn medeleven via Twitter uitgesproken. "Bid voor de inwoners van de Bahama's. Ze worden getroffen zoals nooit tevoren, categorie 5."

Het Internationaal Ruimtestation heeft ook een video vrijgegeven over hoe de orkaan er vanuit de ruimte uitziet.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen