Oude Abdij Drongen wordt (tijdelijk) meisjesinternaat Sint-Barbaracollege

Vanaf dit schooljaar is er een nieuw tijdelijk meisjesinternaat van het Sint-Barbaracollege in de Oude Abdij in Drongen. De gebouwen van de abdij worden intussen verbouwd omdat de Gentse stadsschool binnen drie jaar een satellietafdeling wil openen in deelgemeente Drongen. Het nieuwe internaat gaat in tegen de trend, want almaar minder kinderen en jongeren gaan op internaat.

Het Sint-Barbaracollege in Gent is al meer dan 20 jaar een gemengde school mét internaat, enkel voor jongens. "Al sinds er meisjes naar het college komen, kregen we de vraag of er ook voor hen een internaat zou komen. Dat is al die jaren niet kunnen gebeuren omdat we er in onze gebouwen geen ruimte voor hadden. Dat verandert dit schooljaar. We hebben een gebouw gekocht in de Savaanstraat in Gent, vlakbij onze campus. Dat wordt nu druk verbouwd om zo'n 40 meisjes op te vangen.", vertelt internaatbeheerder Jan Knockaert aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Kamers voor paters worden meisjesinternaat 

"Door allerlei bouwaanvragen e.d. zijn de werken in Gent wat uitgelopen en moesten we op zoek naar een tijdelijk onderkomen. Dat hebben we gevonden in de Oude Abdij in deelgemeente Drongen. Dat gebouw is, net als de school, ook van de Jezuïeten en wordt nu gebruikt als congrescentrum. We kunnen de meisjes daar nu te slapen leggen, in januari zijn de gebouwen in Gent klaar en verhuizen ze definitief naar daar.", zegt Knockaert nog. 

Gemengd internaat? 

De jongens en de meisjes zitten in Sint-Barbara nog niet samen op internaat al kan dat in de toekomst veranderen. "In onze huidige jongensinternaat is gewoon geen plaats en dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. We gaan nu nog vaak uit van aparte slaapgangen voor jongens en meisjes, maar we baseren ons daarvoor vooral op regels uit de jaren '60. Misschien moeten we inderdaad eens nadenken of een gemengd internaat op termijn geen betere, modernere oplossing is. We zouden leerlingen dan per leeftijd kunnen groeperen. Ik ga daar met mijn opvoeders over praten en ook eens kijken hoe het wettelijk zit. Het is op dit moment sowieso hypothetisch, maar het is wel iets waar we over nadenken.", geeft Knockaert toe. 

Satellietafdeling in deelgemeente

Dat Sint-Barbara voor de Abdij kiest als tijdelijk onderkomen is niet toevallig. Er wordt druk aan die gebouwen gewerkt, want de school wil er binnen drie jaar een afdeling voor de eerste graad openen. De campus in Gent barst uit een beetje uit zijn voegen en Sint-Barbara ziet in de locatie in Drongen een ideale nieuwe uitvalsbasis, vlakbij een station en belangrijke invalswegen naar Gent.  

Internaten doen het niet goed

Het nieuwe internaat van het Sint-Barbaracollege gaat in tegen de trend. Almaar minder mensen kiezen voor een verblijf in een internaat in Oost-Vlaanderen. Het aantal internen is de voorbije vijf jaar met bijna 10 procent gedaald tot ongeveer 2.200 kinderen en jongeren. In Oost-Vlaanderen zijn er nu nog 30 internaten. 

Meest gelezen