Petitie tegen bomen kappen in Schulensbroek

Het project Life Delta voor het Schulensbroek in Herk-de-Stad, Halen en Lummen krijgt tegenwind. Een actiecomité is een petitie gestart tegen de kap van bomen rond het Schulensbroek.

Tegen de plannen van het Life Delta-project voor het Schulensbroek in Herk-de-Stad, Halen en Lummen is het actiecomité ‘Stop ontbossing Schulensmeer’ gevormd. Dat startte gisteren aan ’t Vloot in Lummen met een petitie, die 84 handtekeningen opleverde. "We willen voorkomen dat alle bomen aan de zuidzijde van het Schulensmeer gekapt worden", vertelt Danny Jacobs van het actiecomité. "We hebben het tweede grootste natuurgebied van Limburg en we willen dat dat zo blijft."


Geen kaalslag

Volgens Natuurpunt is die kritiek niet terecht. Het Schulensmeer in Lummen wordt minder diep gemaakt, er wordt een rietmoeras aangelegd en er worden ook bomen gekapt om zeldzame diersoorten aan te trekken, maar van een kaalslag is geen sprake. "Er is selectief gekeken welke bomen weg moeten en er blijven er nog heel veel staan", zegt conservator Piet Rymen. "Je moet het project ook in zijn geheel bekijken. In het Webbekoms Broek wordt 13 hectare aangeplant en er wordt daar veenmoeras hersteld. Naar CO2-berging is dat een positief verhaal."
 

Meest gelezen