Videospeler inladen...

Aquafin wil privéregenwaterputten inzetten in strijd tegen droogte en zware regenval

Waterzuiveringsmaatschappij Aquafin wil 1,5 miljoen privé regenwaterputten gebruiken om beter voorbereid te zijn op periodes van droogte en zware regenval. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Aquafin zou met sensoren en een afstandsbediening het waterpeil in de putten regelen en die voor een deel laten leeglopen wanneer er veel regen wordt verwacht.

Om periodes van droogte en zware regenval beter te beheersen, wil Aquafin de anderhalf miljoen regenwaterputten bij mensen in de tuin gedeeltelijk zelf beheren, mogelijk tegen een vergoeding. "Opgeteld kunnen die putten 15 miljard liter regenwater opvangen, waardoor we veel wateroverlast vermijden", zegt de waterzuiveringsmaatschappij.

Deels door de verandering van het klimaat is de waterhuishouding in Vlaanderen verstoord. Het grondwaterpeil staat laag door lange periodes van droogte en er zijn almaar vaker extreem zware regenbuien. De rioleringen kunnen die plotse hoeveelheden niet aan, met als gevolg wateroverlast en overstromingen. Het regenwater dat wel in de riolering belandt, wordt afgeleid naar zee en heeft dus geen positief effect op het grondwaterpeil.

Om beide problemen aan te pakken, wil Aquafin de regenwaterputten voor een deel laten leeglopen wanneer er zware regenval wordt aangekondigd. Dat water verdwijnt dan via een 'infiltratiesysteem' in de bodem. De geledigde putten kunnen zo beter grote hoeveelheden water opvangen. "Om water dat in een put zit af te voeren, heb je drie mogelijkheden. Ofwel laat je dat langzaam via het riool weglopen, ofwel doe je dat via een regenwaterleiding, maar de derde en beste manier is met een drainagesysteem. Zo laat je het water langzaam infiltreren in de bodem en kan je het niveau van het grondwater herstellen", zegt Danny Baeten, directeur innovatie bij Aquafin.

Aquafin wil daarbij gebruikmaken van sensoren en een afstandsbediening om het peil in de putten te meten en te regelen. Particulieren die hun waterput ter beschikking stellen, zouden in dit plan een vergoeding krijgen. Dat zou kunnen komen van gemeenten en verzekeringsmaatschappijen. "Gemeenten moeten niet uit eigen zak enorme regenwaterbassins aanleggen om lokaal wateroverlast tegen te gaan. Verzekeringsmaatschappijen ontvangen dan weer minder schadegevallen, doordat er minder wateroverlast zal zijn", besluit Danny Baeten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen