Sportjournalist Stef Wijnants: "Wat STVV tot nog toe gepresteerd heeft is echt chapeau"

“Wat STVV tot nog toe gepresteerd heeft is echt chapeau”, is de conclusie van onze analist Stef Wijnants na de zege van Sint-Truiden op het veld van Eupen.

STVV ging zaterdag met 0-2 winnen op het veld van Eupen. Daarmee heeft STVV 7 punten na 6 wedstrijden en staat het elfde in de stand. “Dat is echt wel meer dan wat iedereen dacht, spelers en staf incluis. Er blijven maar weinigen van de ploeg van vorig jaar meer over en transfers waren er nauwelijks. Dat kon niet goed gaan. Maar coach Marc Brys drijft zijn spelersgroep ver en zorgt voor een schitterende groepssfeer. Daarmee kom je voor een tijdje een heel eind”, aldus Wijnants. “Als topschutter Boli de komende dagen vertrekt, wordt de aderlating nog groter. Elk punt dat ze nu gehaald hebben is een bonus.“

Transfers

In de laatste week van de transferperiode deden de Japanse eigenaars nog heel wat transfers. Het seizoen van STVV begint eigenlijk nu pas.

“Ik denk dat Marc Brys nog een dikke maand nodig heeft om te taxeren hoe goed al die vreemde vogels vanuit Zuid-Korea, Japan, Amerika of Argentinië zijn. Pas dan wil ik de echte waarde inschatten van wat STVV dit seizoen kan doen. En dat is echt geen Play Off I. Om een simpele reden : als het vorig seizoen niet gelukt is met die meer dan sterke spelers, dan moeten het nu allemaal toptransfers zijn. Daar hou ik toch nog een slag mee om de arm. Maar voor nu chapeau”, besluit Wijnants. 

Racing Genk behaalde een goed resultaat (1-1) op het veld van ploeg in vorm en grote titelfavoriet Club Brugge. Het was een wedstrijd waarin de landskampioen twee gezichten toonde.

“Na zes speeldagen is het nog altijd moeilijk inschatten waar Genk precies staat. De eerste helft was ronduit slecht en angstig. De ploeg liep achteruit, toonde te weinig body en het ontbrak aan voetballend vermogen. Ik weet natuurlijk niet welke opdracht Felice Mazzu heeft meegegeven maar ik mag hopen dat dat niet achteruit kruipen was want dat heeft hij bij zijn spelers slecht gescoord. Genk mocht blij zijn dat het na de rust niet werd afgemaakt tot het plots besefte dat het toch een pandoering zou worden als ze niet gingen voetballen”, oordeelt Wijnants.

Racing Genk in de top 6

Toch haalt Genk een 4 op 6 tegen Anderlecht en Club Brugge en staat het in de top zes.

“Ze zullen zeker niet ontevreden zijn over het puntentotaal. Er zijn toch veel creatieve spelers vertrokken en de inkomende transfers hebben tijd nodig. Er stond trouwens geen enkele nieuweling aan de aftrap. Op dit moment speelt het zeker niet op kampioenenniveau maar dat hoeft nu in België nog niet. Over twee weken wacht met de Champions League een heel andere uitdaging en dat is andere koek. Coach Mazzu zal wel beseffen dat het veel beter moet anders dreigt er onheil op hen af te komen”, voorspelt Wijnants.

Meest gelezen