Videospeler inladen...

Terug naar school: de politie houdt een extra oogje in het zeil

Om een vlotte start van het nieuwe schooljaar te garanderen zet de lokale politie in op extra aanwezigheid en toezicht aan de scholen. De nadruk ligt daarbij vooral op sensibilisering, maar sommige korpsen zullen ook boetes uitschrijven waar nodig.

Bij de start van het schooljaar is er traditioneel een pak extra verkeer. Zo zijn er meer (jonge) fietsers en voetgangers. En nog meer dan anders moeten automobilisten dan extra voorzichtig zijn.

Bij de start van het schooljaar merken we dat de parkeerregels niet altijd worden nageleefd 

Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar zet de lokale politie daarom in op extra aanwezigheid en toezicht aan scholen. "We focussen eigenlijk op verschillende aspecten", laat korpschef Michael Jonniaux van de politiezone Montgomery (gemeente Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) weten.

"Zo is er de snelheid, dat controleren we met flitscontroles want niet iedereen respecteert de zone 30. Ten tweede is er ook het veiligheidsaspect. We zorgen voor extra aanwezigheid van politie op drukke kruispunten. Zo helpen we jonge leerlingen veilig oversteken. Maar er zijn ook de ouders. Bij de start van het schooljaar merken we dat de parkeerregels niet altijd worden nageleefd. In het belang van de veiligheid wijzen we de ouders nog eens op de parkeerregels" besluit Jonniaux.

Flitscontroles, kinderzitjes en mobiel gebruik

De nadruk van de acties ligt vooral op sensibilisering, maar sommige korpsen zullen ook boetes uitschrijven. Zo houdt de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel)  de eerste twee à drie weken van het schooljaar schoolpoorttoezicht.  Speciale aandacht gaat uit naar scholen waar de verkeerssituatie is veranderd tegenover vorig schooljaar. In Asse en Wemmel worden ook de gemeenschapswachten ingezet, ter ondersteuning van de politiediensten.

In Mechelen is de politie al sinds half augustus bezig met het sensibiliseren van ouders. De eerste twee weken van het schooljaar ligt de nadruk op "actief toezicht en wegwijs maken in het verkeer". Ook hier steekt de gemeenschapswacht een handje toe. Die zal toezicht houden op plekken zoals oversteekplaatsen, terwijl de politie voornamelijk kruis- en andere gevaarlijke punten zal bemannen.

In Brugge is er de hele maand september verhoogd toezicht, ook met de hulp van de gemeenschapswacht. Er wordt extra personeel ingezet tijdens de ochtendspits, wijkinspecteurs houden toezicht aan gevoelige schoolomgevingen, en op gevaarlijke kruispunten zullen motorrijders de hele maand extra waakzaam zijn. Via sociale media friste de politie in de aanloop van het nieuwe schooljaar ook de verkeersregels op bij de bevolking.

De stad Leuven is van plan tot in oktober, tot en met de komst van de studenten, extra toe te zien op de interactie tussen de weggebruikers tijdens de ochtend- en avondspits. Er zal onder meer toegezien worden op fietslichten, in de juiste richting rijden, en het terechtwijzen van mensen op de fiets en in de auto die afgeleid zijn door hun mobiele telefoon. Bij duidelijke overtredingen zal er beboet worden.

De politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo vraagt haar ploegen om de eerste weken van het schooljaar extra toezicht te houden op leerlingen die op weg zijn naar en van school. Wijkagenten doen controles aan de schoolpoorten zelf. Er wordt daarbij gefocust op het gebruik van kinderzitjes, het dragen van de gordel, en de parkeerproblematiek aan de schoolpoort.

In Gent tot slot zijn zowel de wijk- als de verkeersdienst zichtbaar aanwezig bij de start van het schooljaar. Ze regelen het verkeer, spreken ouders en kinderen aan over de wegcode, en voorzien begeleiding aan oversteekplaatsen. De nadruk ligt tijdens de eerste week op sensibilisering. Maar op gevoelige plekken zal de verkeersdienst ook flitscontroles doen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen