Verhuis lentevuurspinnen geen groot succes

In augustus vorig jaar werden 500 zeldzame lentevuurspinnen verhuisd in Lommel. Natuurpunt zegt dat het niet dramatisch gesteld is met de spinnen, maar een echt succes is de verhuizing niet.

De unieke lentevuurspin leefde op een deel van het industrieterrein Kristalpark in Lommel en daar is intussen een zonnepanelenpark aangelegd. Om een deel van de spinnen te redden, hebben vrijwilligers 500 spinnen gevangen en ze ergens anders uitgezet, maar een echt succes kan je die verhuizing niet noemen.

Opgegeten door kraaien

Enerzijds komt dat door de droogte van de afgelopen twee zomers, maar dat is niet de enige oorzaak. "Menselijke activiteit in de buurt van nesten trekt ook kraaien aan", vertelt Davy Paulus van Natuurpunt. "Die kraaien halen de spinnen uit hun nestjes en eten ze op. De beste optie is natuurlijk om de spinnen te laten zitten waar ze zitten. Geen grondwerken uitvoeren is dus veel beter dan ze te verplaatsen." 

Verloren spinnen

Natuurpunt vermoedt dat er in totaal zowat 10.000 spinnen zijn achtergebleven op het terrein. Die zijn allemaal verloren gegaan bij de aanleg van het zonnepanelenpark.

Meest gelezen