Videospeler inladen...

Youth for Climate: "Klimaatproblematiek raakt iedereen en iedereen zal moeten meewerken aan oplossingen"

Anuna De Wever en Toon Lambrecht van Youth for Climate hebben in "Vandaag" op Eén uitgelegd waarom ze vastberaden zijn om door te gaan met hun protestacties voor een beter klimaatbeleid. "Ik denk dat onze beweging in de linkse hoek is gedreven, maar we kunnen duidelijk zeggen dat dat niet zo is. Er is nood aan samenwerking. De klimaatproblematiek raakt iedereen en iedereen zal moeten meewerken aan oplossingen", zegt Toon Lambrecht.

Anuna De Wever en Toon Lambrecht van Youth for Climate waren de eerste gasten van Danira Boukhriss Terkessidis in de nieuwe talkshow "Vandaag" op Eén. De Wever en Lambrecht laten zich niet ontmoedigen door de negatieve reacties op hun beweging op sociaalnetwerksites.

"Het is belangrijk om te beseffen dat er nog steeds duizenden mensen en jongeren achter ons staan. Ik denk dat we dat terug gaan zien op de actie "Global strike" op 20 september. We houden de mensen ook een spiegel voor. We wisten vanaf het begin dat er veel mensen zouden zijn die daar niet mee om kunnen. Maar door op ons te bashen, gaat die spiegel niet weggaan", zegt Anuna De Wever.

Als we niets doen dat tegen de regeltjes ingaat, gaan we de regels ook niet veranderen

Anuna De Wever

Youth for Climate begon met protestacties in januari van dit jaar. De komende maanden wil de beweging doorgaan met scholierenstakingen. 

"Dat is ons handelsmerk ondertussen. We zijn begonnen met onze acties, dat was spijbelen en we waren burgerlijk ongehoorzaam. Het is duidelijk gebleken dat dat de enige manier is om uw stem te laten horen en aandacht te krijgen van  de mensen en de politici. We gaan dat blijven doen", aldus De Wever.

"We hebben veel concrete nieuwe acties gepland. We beginnen op 20 september met onze grote "Global strike", dat is een spijbelactie. Die week zullen we veel acties hebben. Daarnaast gaan we elke maand blijven spijbelen, zoals de “Fridays for future” over heel de wereld. We gaan wekelijks actie voeren en vele van die acties zullen burgerlijk ongehoorzaam zijn."

"We kunnen er concreet nog niet te veel over kwijt. We hebben door dat, als we niets doen dat tegen de regeltjes ingaat, we de regels ook niet gaan veranderen. Hoe groter onze acties waren, hoe meer aandacht we kregen. Zo van die dingen moeten blijven gebeuren om druk te kunnen zetten", zegt Anuna De Wever.

Klimaat heeft geen politieke kleur, het raakt iedereen en iedereen zal moeten meewerken aan oplossingen

Toon Lambrecht

Anuna De Wever en Toon Lambrecht hebben ook gereageerd op de brief die medeoprichtster Kyra Gantois publiceerde op Twitter. Gantois stapte uit Youth for Climate uit onvrede over de manier waarop ze aan de kant werd geschoven door de beweging. 

"We hebben als beweging meningsverschillen. We zijn heel snel en organisch gegroeid. Dan is het normaal dat er soms misverstanden zijn. We hebben aan Kyra heel veel gehad en ik wist niet dat ze zei dat we haar kwalijk hebben genomen dat ze voor N-VA gestemd heeft bij de gemeenteraads­verkiezingen. Dat is zeker niet zo", zegt Toon Lambrecht.

"Klimaat heeft geen politieke kleur. Er is nood aan samenwerking tussen alle jongeren. We nodigen iedereen uit, ook jongeren die voor N-VA of Vlaams Belang zouden stemmen. Het gaat over de toekomst van iedereen, dan heeft het geen zin om ons aan een politieke partij te linken. Ik denk dat we in de linkse hoek zijn gedreven, maar we kunnen duidelijk zeggen dat dat niet zo is. Er is nood aan samenwerking. Het raakt iedereen en iedereen zal moeten meewerken aan oplossingen."

Toch stuurt Youth for Climate de werking voortdurend bij. "Er zijn altijd zaken die we anders moeten aanpakken. We zijn snel gegroeid en het is normaal dat we fouten maken. We hebben daar veel uit geleerd. We kijken naar hoe we het beter kunnen doen in de toekomst. We gaan nog meer focussen op het verbinden en niet het verdelen. Klimaat mag niet gebruikt worden om te polariseren", besluit Lambrecht.

Bekijk het integrale interview met Anuna De Wever en Toon Lambrecht uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen