Videospeler inladen...

16 supermarkten van Match en Smatch moeten dicht, 210 jobs bedreigd

De directie van de Belgische groep Louis Delhaize wil 16 Match- en Smatch-supermarkten in ons land sluiten. Daardoor zijn 210 banen in de winkels en de centrale diensten bedreigd, zo meldt het bedrijf. De directie zegt naakte ontslagen zoveel mogelijk te willen beperken.

Zeven Match- en negen Smatch-supermarkten moeten dicht, zegt de directie. Daardoor komen in totaal 210 banen op de tocht te staan: 146 in die winkels en nog eens 64 bij de centrale diensten. In totaal werken bij Match en Smatch 2.500 mensen.

Match en Smatch zijn merken van de Belgische groep Louis Delhaize. De directie zegt dat de winkels lijden onder de zware concurrentie en dat ze al sinds 2013 verlieslatend zijn. Het zou gaan om een verlies van 22 miljoen euro.

In Vlaanderen gaat het om de Smatch-winkels in Ertvelde, Deinze, Ingelmunster, Koksijde, Merchtem, Waarschoot en Zomergem (zie kaart hieronder). Verder moeten ook de Smatch-winkels in Jupille en Ougrée sluiten, naast de Match-supermarkten in Dinant, Erquelinnes, Eupen, Geldenaken, Moustier-sur-Sambre, Nijvel en Spa.

(Lees verder onder de kaart)

Investeren

Met de sluitingen en een investering van 40 miljoen euro hoopt de directie in de komende drie jaar het tij te keren. "Niets doen zou onverantwoordelijk zijn", zegt CEO Stéphane de Rango.

Zestien miljoen euro moet dienen voor de herinrichting van winkels, met de invoering van specifieke concepten voor elk merk. Daarbij willen Match en Smatch opnieuw verse, lokale en biologische producten in de kijker zetten. Ook e-commerce en thuisleveringen staan op de agenda.  

Schok

Erik Dirkx van de socialistische bediendevakbond BBTK is niet echt verrast door het nieuws. "Match heeft het al jaren moeilijk en wij kaarten ook al jaren aan dat er een fout beleid wordt gevoerd."

Zeker op vlak van hun prijzenpolitiek zijn ze niet mee

Erik Dirkx van de socialistische bediendevakbond BBTK

Dirckx spreekt van een gebrek aan commerciële visie. "Men heeft recent nog winkels geopend, om die dan drie-vier jaar later weer te sluiten. Ze doen wel acties, maar enkel voor bestaande klanten. En zeker op vlak van hun prijzenpolitiek zijn ze niet mee."

Toch overvalt zeker de omvang van de herstructurering het personeel wel. "Ik denk dat dat voor onze mensen zeker een schok zal zijn."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen