Videospeler inladen...

Paters uit Heverlee brouwen na 200 jaar opnieuw bier in hun abdij

Na ruim 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen binnen de muren van de abdij van Park in Heverlee bij Leuven. Het gaat om een kleine installatie op de plaats waar ooit de abdijbrouwerij stond. De paters norbertijnen werken samen met brouwer Joris Brams. Het eerste brouwsel is amberkleurig en krijgt de naam Libertus mee.

De abdij van Park in Heverlee is een van de best bewaarde abdijcomplexen ter wereld. En om dat zo te houden zijn er al jaren renovatiewerken aan de gang. De stad Leuven heeft de hele abdijsite in erfpacht en laat alles op een authentieke manier herstellen. Voor de meeste gerestaureerde delen is er ook een duidelijke functie, maar een brouwerij ontbrak nog.

Lees verder onder de foto van de abdij van Park:

"Er wordt hier geen bier meer gebrouwen sinds de Franse Revolutie", legt broeder Filip Noël uit aan VRT NWS. "Stilaan is het idee gegroeid om een kleine abdijbrouwerij te maken." Brouwer Joris Brams is vlak bij de abdij opgegroeid en speelde al langer met het plan om een abdijbier te brouwen. Hij sloeg de handen in elkaar met de broeders en van het een kwam het ander.

Samen hebben ze de brouwerij "Braxatorium Parcensis" opgericht. Dat is Latijn en betekent "brouwerij van park", maar bekt natuurlijk niet zo goed. Het bier zelf krijgt dan ook een andere naam: Libertus. Elke lading bier zal een andere naam krijgen. De abdij van Park is zo, naast de abdijen van Keizersberg en Vlierbeek, de derde Leuvense abdij die (opnieuw) bier brouwt.

Parkbier van de Aldi, Libertus van de abdij

Het abdijbier is dus niet naar de abdij zelf genoemd zoals wel vaker gebeurt. Het Parkbier van Heverlee bestaat namelijk al. "Er is een biercontract met Aldi. Zij commercialiseren het "Parkbier" al", legt broeder Filip Noël uit. Ook het bier "Heverlee" is al op de markt. Dat is een pils die bedacht is door Joris Brams die bestemd is voor de export en bij Martens in Bocholt gebrouwen wordt.

Dus moest een nieuwe naam worden bedacht voor het bier dat echt in de abdij zelf wordt gebrouwen en dat is zoals gezegd "Libertus" geworden. "Libertus de Paepe is een van de belangrijkste abten van de abdij in de 17e eeuw", legt broeder Filip Noël uit. Onder zijn leiding is de abdij uitgebreid en zijn veel van de gebouwen die nu gerestaureerd worden, gebouwd. Het is de bedoeling ook de volgende bieren naar abten te vernoemen.

Lees verder onder de foto van de brouwzaal:

Doordat de kleine brouwerij vooral op authenticiteit heeft ingezet, kan er maar een beperkte hoeveelheid worden gebrouwen. "De brouwerij staat fysiek op exact dezelfde plaats waar die vroeger ook stond", zegt Brams. "De kleinschaligheid is ingegeven door het aantal vierkante meter dat we hier ter beschikking hebben." Per jaar wordt maximaal 2.000 hectoliter gebrouwen. Dat zijn dus brouwsels van 1.000 liter of 3.000 flesjes bier."

We werken met producten en grondstoffen uit de buurt. We kunnen een brouwsel daardoor geen twee keer maken

Joris Brams, brouwer

"We brouwen niet alleen in de abdij, maar werken ook met producten en grondstoffen uit de buurt", legt Brams voorts uit. "We kunnen een brouwsel daardoor geen twee keer maken. Het volgende zal dus anders zijn, omdat we andere ingrediënten zullen gebruiken. Ons eerste bier is een amberbier geworden, 6,5 procent en niet te bitter." Door de kleine hoeveelheid zal het bier dus niet in de supermarkt te vinden zijn, alleen in de abdijwinkel en een beperkt aantal zaken. 

Ontdek onder de video het verschil tussen een trappist en een abdijbier:

Videospeler inladen...

Zeg nooit zomaar trappist tegen een abdijbier, of omgekeerd. De benaming "abdijbier" is vrij. Elke commerciële brouwerij mag zijn bier dus "abdijbier" noemen, enkele voorbeelden zijn "Corsendonck" of "Sint-Bernardus". Ook elk bier door monniken in een abdij gebrouwen, krijgt de titel. Voor een trappist zijn de regels veel strenger.

Er zijn er maar twaalf erkend in de hele wereld, zes daarvan worden in ons land gebrouwen: Westmalle, Achel, Westvleteren (foto onder), Chimay, Rochefort en Orval. Daarnaast zijn er nog twee Nederlandse, één Oostenrijkse, één Amerikaanse, één Italiaanse en sinds vorig jaar een Britse trappist.

Lees verder onder de foto uit Westvleteren:

Een trappist moet worden gebrouwen door cisterciënzermonniken of minstens onder hun toezicht. Het brouwen moet ook plaatsvinden binnen de muren van de abdij én de opbrengst moet terugvloeien naar het klooster, of naar een goed doel. Er mogen bovendien enkel natuurlijke grondstoffen gebruikt worden.

In de abdij van Park brouwen de norbertijnen het bier, dus zullen de Libertus en andere toekomstige bieren van Braxatorium Parcensis abdijbieren zijn. Die terminologie doet natuurlijk niets af aan de smaak. Wie zelf de brouwerij wil bezoeken of van het bier wil proeven, kan dit weekend in de abdij terecht, want uitzonderlijk gaan zaterdag en zondag (op Open Monumentendag) de deuren open voor het grote publiek.

Meest gelezen