AP

Taliban en VS sluiten een deal, maar meteen lanceren taliban dodelijke aanslag in Kaboel

De VS en de taliban onderhandelen al negen maanden over een akkoord over de terugtrekking van 5.400 Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Maar op het moment dat de deal beklonken wordt, maken de taliban (minstens) 16 doden met een aanslag in Kaboel. 

De Amerikaanse onderhandelaar Zalmay Khalilzad was net een interview aan het geven over de gesprekken met de taliban, waarvan er nu al negen hebben plaatsgevonden in Qatar.

Gesprekken die blijkbaar uitmondden in een deal: als de taliban geen aanslagen meer vanuit Afghanistan op Amerikaanse doelwitten lanceren, dan trekt de VS over 135 dagen 5.400 van zijn zowat 14.000 militairen terug uit Afghanistan. Ook zou het de bedoeling zijn dat de taliban vredesgesprekken opstarten met de officiële Afghaanse regering.

Tijdens dat interview weerklonk echter een luide explosie in de hoofdstad Kaboel. Het ging om een door de taliban opgeëiste aanslag op een complex waar veel buitenlanders wonen en werken. Er zou ook geschoten zijn. De voorlopige tol is zestien doden en 119 gewonden. 

Met de aanslag komt ook de onrust over de toekomst van Afghanistan. Het lijkt er niet op dat de gesprekken tussen de VS en de taliban de vrede kunnen herstellen. De taliban staan overigens sterker dan ooit: ze controleren nu grotere stukken van het land dan ooit sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001. 

De deal zal overigens pas een echte deal zijn als hij bekrachtigd wordt door de Amerikaanse president Donald Trump. 

De Afghaanse regering van president Ashraf Gani is niet betrokken bij het akkoord. Aan het eind van deze maand zijn er overigens presidentsverkiezingen in Afghanistan. 

Meest gelezen