Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Leo Malevanchik

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, of geel, of bruin, of nog anders gekleurd. Allemaal zijn ze Amerikaan. Deze week: het verhaal van Leonid Malevanchik, 64 jaar, uit San Diego, Californië. 

Hij is 64 jaar en komt uit San Diego, in het uiterste zuiden van Californië. Maak kennis met Leo Malevanchik, opgegroeid én volwassen geworden in Moskou, in de toenmalige Sovjet-Unie. Dertig jaar geleden was hij het Sovjetregime zo hartsgrondig beu dat hij naar Amerika vluchtte om een nieuw leven te beginnen. Eerst kwam hij terecht in Tucson, Arizona. Hij was toen 34 en bracht zijn vrouw en jonge zoon mee. 

Leonid heeft een goed en comfortabel leven aan de Californische kust. Hij werkt als ingenieur in de biotech-sector. Hij is trots op het bedrijf Illumina, dat de wetenschap vooruit helpt door testen met DNA. Hij verdient er goed zijn brood en heeft het gevoel dat hij waardevol werk levert.

Ik ontmoet Leo op het strand van Miami Beach. Hij loopt er wat te fotograferen, want dat is naast zijn werk zijn ándere grote passie. Hij is in Miami omdat zijn vrouw er een congres bijwoont. Leo valt snel op: hij lijkt namelijk als twee druppels op de Britse zanger Elton John. Kijk zelf maar.

Hij blikt terug op zijn leven in de Sovjet-Unie lang geleden. Hij heeft het communistische regime altijd gehaat, heeft er zich nooit thuisgevoeld, zegt hij.  Hij wou niet zozeer naar Amerika, maar hij wou gewoon weg uit Moskou. Als jood was het niet makkelijk, zegt hij. 

Intussen is hij als sinds 1990 volbloed Amerikaan en is hij ook grootvader geworden. Zijn zoon vraagt geregeld naar hoe het leven vroeger was, in de USSR, maar daarover vertellen doet hij niet graag.

Leo stapt vrij onbewogen door het leven. Het grote geluk zoekt hij niet en bij teleurstellingen staat hij niet stil. Oog in oog met de stoïcijnse Leo Malevanchik. 

Kijk hier naar het verhaal van Leo Malevanchik. 

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens komt op zijn reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent die graag op. De korte videoverhalen van al die verschillende Amerikanen vormen na verloop van tijd een soort staalkaart van de Verenigde Staten: een doorsnee van de enorme diversiteit aan mensen. Een soort alternatieve State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen zelf? Waar dromen ze van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans - terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven in Amerika. 

Meest gelezen