NMBS-CEO Dutordoir laat schilderijen naar museum verhuizen: "Delvaux-schilderijen horen niet thuis in mijn kantoor"

Vanaf vandaag zijn vier schilderijen van Paul Delvaux te bewonderen in het treinmuseum Train World in Schaarbeek. De schilderijen hingen in het kantoor van Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS. Dutordoir vindt dat zulke kunstwerken niet thuishoren in haar kantoor, maar dat iedereen ze moet kunnen zien.

"Toen ik op 7 maart 2017 aankwam op de NMBS was ik verrast dat er vier authentieke schilderijen van Delvaux in mijn kantoor hingen. Ik vond dat de werken daar niet thuishoorden en ter beschikking van het grote publiek moesten staan", zegt Dutordoir. De vier werken verhuisden ondertussen naar het treinmuseum Train World in het station van Schaarbeek. De NMBS liet de werken eerst restaureren door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).  De werken zijn vanaf vandaag te bewonderen in Train World.

Geen privilege

Dutordoir laat er geen twijfel over bestaan: "Zolang ik CEO van de NMBS ben, blijven de werken in Train World. Ik vind trouwens dat het geen privilege mag zijn van om het even welke CEO om zulke werken in haar of zijn kantoor te hebben. Het is erfgoed dat toekomt aan de Belgische gemeenschap." 

Tentoonstelling

De vier werken dateren uit 1963. Ze werden ooit besteld door de NMBS. Twee schilderijen met de titel "Gare la nuit" brengen hulde aan de stoomtreinen van vroeger. De andere twee doeken met de titel "Gare de jour" hebben aandacht voor de moderne, elektrische treinen van toen. De vier schilderijen  zullen ook te zien zijn op een tentoonstelling rond Paul Delvaux in Train World. De expositie start op 22 oktober en loopt tot 15 maart 2020. 

Meest gelezen