Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Correspondente Van de Water: "Bosbranden Amazonegebied zullen erger worden",  president Bolsonaro zegt af voor top

Nee, er zijn geen goede vooruitzichten voor het Amazonegebied in Brazilië. Dat stelt onze correspondente Marjolein van de Water in het Radio 1-programma "De ochtend". "De verwachting is dat deze maand de bosbranden zullen erger worden, omdat het het einde is van het droogteseizoen en september is traditioneel de maand van de meeste bosbranden", legt Van de Water uit. Intussen heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ook afgezegd voor een top over het Amazonegebied.  

Het is tijdelijk wat rustiger in het Amazonegebied. "In vergelijking met twee weken geleden is het redelijk gekalmeerd. Vorige week heeft het geregend en dat heeft geholpen", schetst Van de Water. Zij zit momenteel in het zuiden van het Amazonegebied, aan de grens met Bolivia.

"Elders in de Amazone zijn de branden onverminderd aan de gang. De verwachting is dat het deze maand nog erger wordt, want het is het einde van het droogteseizoen en september is traditioneel de maand met de meeste bosbranden in de Amazone."

Economie boven ecologie

Welke maatregelen heeft de Braziliaanse regering? "De Braziliaanse president Bolsonaro heeft uiteindelijk wel gereageerd. Hij heeft onder meer een decreet uitgevaardigd waarin hij verbiedt om de komende twee maanden stukken land in brand te steken. De branden worden veroorzaakt door boeren die land in brand steken om ze vruchtbaar te maken, vaak gaat het om stukken land die al eerder zijn ontbost of om stukken land die ontbost moeten worden. Vaak verliezen ze echter de controle over het vuur", duidt Van de Water.

Vaak verliezen de landbouwers de controle over het vuur

Volgens haar zal de maatregel niet veel impact hebben. "Het in brand steken is vaak al illegaal. Bolsonaro verbiedt het nu, maar het is al verboden. Het lijkt een maatregel voor het volk om te laten zien dat hij iets doet."

Van de Water benadrukt dat de bosbranden niét de oorzaak zijn van de ontbossing, maar een gevolg." Probleem is dat Bolsonaro de economische activiteit in het Amazonegebied heel erg steunt. Hij vindt economische ontwikkeling belangrijker dan de bescherming van de Amazone. Mensen die in de landbouw proberen hun geld te verdienen, zien het meer als een vrijbrief om meer land in brand te steken, en dan krijg je dus meer risico's." 

Een gecontroleerde brand.
AP1998

Zijn dalende populariteit

Van de Water ziet de populariteit van Bolsonaro krimpen. "De laatste peiling van zondag... daarin is hij flink gedaald. Slechts 29 procent van de Brazilianen is blij met hem."

"Meer dan de helft vindt dat hij de situatie in de Amazone niet goed aanpakt. Maar liefst 2/3 vindt dat hij wél de internationale steun (zo'n 18,2 miljoen euro, red.) zou moeten aanvaarden om de ontbossing tegen te gaan. Deze crisis is niet goed voor zijn populariteit."

Bolsonaro laat vandaag bovendien weten dat hij vrijdag de top over het Amazonegebied niet zal bijwonen. Hij moet zondag een operatie ondergaan, zijn vierde ingreep nadat hij werd neergestoken tijdens de presidentsverkiezingen van 2018. Vrijdag start Bolsonaro met een vloeibaar dieet ter voorbereiding van de operatie. Brazilië zou wel een vertegenwoordiger sturen of de top laten uitstellen.  

Meest gelezen