Margaret Atwood
2018 Invision

"The testaments" en vijf andere romans maken kans op de prestigieuze Bookerprijs

Bij de zes laatste kanshebbers voor de belangrijkste Engelstalige letterenprijs zit onder meer Margaret Atwoods vervolg op het verfilmde "The handmaid's tale", "The testaments", in het Nederlands "De testamenten". Ook "Quichotte" van Salman Rushdie is genomineerd. Atwood en Rushdie zijn gewezen winnaars, al gebeurde dat al lang geleden. Aan de keuze ging wat controverse vooraf. 

Vier vrouwen en twee mannen van heel uiteenlopende internationale herkomst dingen naar de prestigieuze Bookerprijs die op 14 oktober wordt uitgereikt. De zes genomineerden krijgen nu al bijna 3000 euro en een luxueuze ingebonden editie van hun roman. De Booker bekroont een Engelstalige roman die het voorbije jaar verscheen.

Het boek van Salman Rushdie ligt nog maar net in de winkel, en dat van Margaret Atwood pas volgende week. Dat is niet echt tegen het reglement maar wel uitzonderlijk, en deed geruchten ontstaan over manipulatie. De jury wilde volgens sommige waarnemers het prestige en de belangstelling bij het publiek opkrikken door met een paar grote namen uit te pakken. Die ontbraken de voorbije jaren. 

Atwood en Rushdie, mediasterren en gevestigde waarden

De bijna 80-jarige Canadese Margaret Atwood, van wie "De testamenten" volgende week wereldwijd met veel poeha verschijnt, heeft er al een enorm oeuvre opzitten. Ze won in 2000 met "De blinde moordenaar". "De testamenten" is het vervolg op "The handmaid's tale" dat een internationaal succes was als televisiereeks, een dystopie over een grimmige toekomstmaatschappij waarin vrouwen alleen dienen om kinderen op de wereld te zetten. Een epidemie van onvruchtbaarheid heeft namelijk de aarde in haar greep. 

Salman Rushdie

De Britse auteur van Indiase afkomst Salman Rushdie kaapte de Booker weg in 1981 met zijn debuut "De middernachtskinderen". Het nu genomineerde "Quichotte" is een fantasie op de parodiërende ridderroman van Miguel de Cervantes, gesitueerd in de Verenigde Staten. De enkele critici die het boek konden lezen, zijn niet erg onder de indruk. De gezaghebbende recensent van The Guardian verweet Rushdie dat hij weer erg eenzijdig tapt uit zijn alom bekende vaten vol metafysische verwijzingen, pseudo-mythologische verhaallijnen en een onnodig, zelfs hinderlijk barok taalgebruik.  

Zes auteurs, zes landen van herkomst

De Amerikaanse, in Schotland wonende Lucy Ellman maakt met haar "Ducks, Newburyport" kans om de "dikste" winnaar in de geschiedenis van de Booker te worden. Het boek telt 1000 bladzijden. 

Bernardine Evaristo is een Britse met een Nigeriaanse vader. Zij behoort tot de favorieten op de eindzege met "Girl, Woman, Other". De Nigeriaan Chigozie Obioma zit in de korte lijst met "An orchestra of minorities". 

De meest verrassende keuze is "10 minutes 38 seconds in this strange world" van Elif Shafak, een Turkse die nu in het Verenigd Koninkrijk woont en tegelijk in het Turks en Engels schrijft. Ze is een van de meest invloedrijke vrouwelijke auteurs van dit ogenblik. Met haar erg kritische houding tegenover de Turkse politiek trapt ze in haar geboorteland vaak op overgevoelige tenen. 

Volgende keer beter

De juryleden, die u hierboven commentaar hoort geven, hebben 150 romans gelezen. Een maand geleden selecteerden ze daar een lange lijst van 13 uit, en nu dus 6 nominaties. De bekendste auteurs die ernaast grepen, zijn Jeanette Winterson en Deborah Levy. De uiteindelijke winnaar op 14 oktober krijgt bijna 60.000 euro. De verkoop van "Milkman" van Anna Burns, de op dat ogenblik vrij onbekende winnaar van vorig jaar, schoot na de aankondiging meteen met 900% de hoogte in. 

Meer informatie vindt u hier.

Meest gelezen