Oorlogsbunkers in Antwerps Stadspark kleuren fluorescerend geel, blauw en rood

De drie Duitse oorlogsbunkers in het Antwerpse Stadspark kleuren fluogeel, fluoroze en fluoblauw voor de Bevrijdings­feesten. "Weinig mensen weten dat er in dit park bunkers staan. Door ze fluo te schilderen willen we ze heel duidelijk zichtbaar maken", vertellen Bruno Herzeele en Elke Thuy van het kunstproject 'Hunker'.

"Ik wist niet dat het effect van een fluorescerende bunker zo groot zou zijn", vertelt kunstenares Elke Thuy met verfborstel in de hand. Samen met Bruno Herzeele bedacht ze het concept voor 'Hunker'. "Voorbijgangers in het park reageren heel extreem op de kleuren. Ofwel zijn ze superenthousiast ofwel vinden ze het helemaal niets", aldus Elke. "Het maakt sommige mensen zelfs euforisch", vult Bruno aan. Wie wil, kan 's avonds met zijn gsm of met een zaklamp zelf bijdragen aan het kunstproject door op de bunker te schijnen. "De verf bevat fosfor en absorbeert het licht zoals de bekende 'glow in the dark'-sterren. Wat je met je lampje op de bunker tekent, blijft dus nog een paar minuten nagloeien", vertelt Herzeele. 

Omdat de bunkers beschermde monumenten zijn, konden Elke en Bruno niet zomaar starten aan hun schilderwerken. "Eerst hebben we de bunkers ingepakt met een beschermende folie. Daarop zijn we beginnen te schilderen in het geel, roze en blauw. Telkens tien verflagen. Om je een idee te geven: de gele bunker is de grootste en daarvoor hebben we al snel 200 liter verf per laag nodig", zegt Bruno.

666 m³ beton

Waarom bouwden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog drie bunkers in het stadspark? "Antwerpen en de haven waren tijdens de Tweede Wereldoorlog zo belangrijk dat een degelijke verdediging nodig was", vertelt Olivier Villain van het bunkermuseum. "Dit is eigenlijk een uniek stukje Atlantikwall in de stad. Het commandocenter daarvan zat in een andere bunker in park Den Brandt." Tijdens de Bevrijdingsfeesten kan je de grootste fluogele bunker ook aan de binnenkant ontdekken. "Dit was een personeelsbunker voor 20 Duitse militairen. 75 jaar geleden stond het hier vol stapelbedden, stoelen en kastjes", weet Olivier Villain. "In deze bunker zit 666 kubieke meter beton en in de muren alleen al zit 33 ton staal. De muren en het plafond zijn overal minstens 2 meter dik."  

Tijdens de Bevrijdingsfeesten kan je in de fluogele bunker kennismaken met de levensverhalen van vier slachtoffers van de oorlog. Er wordt ook een gedicht over vrijheid geprojecteerd van stadsdichter Maud Vanhauwaert. Je vindt de bunker in het Antwerpse Stadspark in de buurt van Grand Café Capital.

 

Meest gelezen