De protesten in Hongkong gaan gewoon door - studenten en scholieren gaan met gasmaskers naar de les.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Gelekte audio-opnames, ont­kenningen, nog meer protesten en China dat voet bij stuk houdt: onrust in Hongkong houdt aan

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, ontkent in alle toonaarden dat ze haar ontslag zou willen aanbieden. Gisteren lekte een audiofragment uit waarin ze zei dat ze "meteen zou opstappen als ze de keuze had". China houdt intussen voet bij stuk en zegt dat de status van Hongkong "niet ter discussie staat". En de protesten? Die gaan gewoon door. 

Al wekenlang komen de inwoners van Hongkong op straat. Wat begon als een protest tegen een uitleveringswet waardoor verdachten gemakkelijker aan China uitgeleverd konden worden, evolueerde meer en meer naar een algemeen verzet tegen de groeiende inmenging van China in Hongkong.

De manifestanten zijn momenteel bezig met een tweedaagse staking. Gisteren kwamen studenten en scholieren met helmen en gasmaskers naar de universiteiten en scholen. En ook vandaag wordt verwacht dat ze de lessen zullen boycotten. Maar liefst 21 sectoren, waaronder bouw, toerisme en luchtvaart, hebben toegezegd om te staken.

Een gelekte audio-opname gisteren, een ontkenning vandaag

Gisteren lekte er een audio-opname uit van een ontmoeting tussen de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, en enkele zakenleiders. Op het fragment is te horen hoe Lam zou willen opstappen als ze kon. Bij de protesten is Lam meestal kop van Jut. 

"Het is onvergeeflijk dat een regeringsleider zo'n grote verwoesting in Hongkong heeft veroorzaakt. Het is gewoon onvergeeflijk. Als ik een keuze had, zou ik meteen opstappen en mij verontschuldigen." Verder vertelt ze nog dat ze heel weinig macht heeft om de huidige crisis op te lossen, omdat ze zowel Peking als Hongkong moet dienen. "De regeringsleider moet van de grondwet twee meesters dienen, helaas: de regering van de Centrale Volksrepubliek (China) en Hongkong. De politieke ruimte om te manoeuvreren is héél, héél klein." 

Als ik de keuze had, zou ik meteen opstappen

Carrie Lam - regeringsleider Hongkong

Maar tijdens haar wekelijkse persmoment vandaag was een heel ander geluid te horen. Ze noemde de lekken "onaanvaardbaar". "Ik heb nooit mijn ontslag aangeboden aan de regering van de Centrale Volksrepubliek en ik heb zelfs nooit overwogen om het te bespreken", klonk ze stellig. "Dat ik niet opstap is mijn eigen keuze. Ik wil Hongkong helpen in deze moeilijke situatie." Ze vervolgde: "Ons gemeenschappelijke doel is om dit geweld te stoppen, zodat de vrede kan terugkeren in onze samenleving."

Lees verder onder de afbeelding. 

Carrie Lam - regeringsleider Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De reactie van China: "Geen discussie over status van Hongkong als deel van China"

Ook de reactie van China laat weinig aan de verbeelding over: "De status van Hongkong als deel van China staat niet ter discussie en Peking zal niet blijven stilzitten wanneer de nationale veiligheid bedreigd wordt." 

De status van Hongkong als deel van China staat niet ter discussie

China

De Chinese overheid benadrukt ook dat ze er vertrouwen in heeft dat de regering van Hongkong het geweld zo snel mogelijk zal beëindigen.

Meest gelezen