Videospeler inladen...

Wolvenexpert Jan Loos: "Limburgers, geef mogelijke waarnemingen van Naya en haar welpen door"

Er is ongerustheid over wolvin Naya en haar welpen. De welpen zijn nog nooit op camerabeelden gespot en ook de meest recente beelden van de wolvin dateren van het voorjaar. Dat leidt tot allerlei negatieve geruchten, maar wolvenexpert Jan Loos blijft optimistisch. Hij roept alle Limburgers op om mogelijke waarnemingen van Naya en/of haar welpen te melden. 

Naya, de wolvin die al een hele tijd in ons land verblijft, zou dit voorjaar bevallen zijn.  Sindsdien zijn er nergens nog beelden van haar opgedoken, noch van haar welpen. Op sociale media doen intussen allerlei verhalen de ronde, onder meer dat ze vergiftigd of doodgeschoten zouden zijn. 

Volgens wolvenexpert Jan Loos (Landschap vzw en welkomwolf.be), zouden de theorieën in principe kunnen kloppen, maar kan hij daar ook een positief geluid tegenover stellen. "Welkom wolf ontvangt ook waarnemingen van een "wolf met welpen", weliswaar nog zonder foto's, zonder keihard bewijs. Wij weten het ook niet, maar tegenover al dat negatieve gespeculeer kunnen we tenminste ook een beetje hoop stellen." 

Loos doet dan ook een oproep aan alle Limburgers om waarnemingen actief door te geven. "De beste waarnemers zijn de mensen die elke dag Limburg doorkruisen, vaak met de wagen of met de fiets, en die misschien, zeker in de schemeruren of 's nachts, een glimp zouden kunnen opvangen van Naya en haar welpen.  Als het goed gaat met hen, dan moet ze nu echt mobiel worden en in de komende dagen of weken boven water komen. Wij hopen dus dat toevallige ontmoetingen met mensen tot opheldering kunnen leiden. En ik ben optimistisch omdat we al waarnemingen krijgen van wolf met welpen, ook al zijn die niet te verifiëren." 

Ik ben optimistisch omdat we al waarnemingen krijgen van wolf met welpen, ook al zijn die niet te verifiëren. 

Jan Loos

Loos benadrukt dat het niet zo raar is dat Naya al maanden niet meer te zien was op camerabeelden. "Je mag wolven niet onderschatten. Naya is ook vanuit het noordoosten van Duitsland naar Leopoldsburg gelopen zonder gezien te worden.  Als een wolvin jongen krijgt, sluit ze zich ook op in veel kleiner gebied dan voordien en kan ze lang onder de radar blijven. Wanneer de welpen groeien, gaan ze mee op uitstap. We zitten nu in de fase dat er waarnemingen en beelden gaan opduiken. Als die in de komende maand niet komen, dan ga ik mij ook ongerust maken." Dit voorjaar was de inschatting dat Naya en de welpen "in de zomer misschien hier en daar al wel eens te zien zouden kunnen zijn". Vanaf de herfst kunnen de jongen met hun ouders mee op jacht. 

Actief op zoek gaan naar Naya heeft volgens Loos geen enkele zin. "Via de camera's is er een permanente monitoring bezig. Er zijn flink wat camera's waarop de mannetjeswolf (August) vaak te zien is. Naya zal vroeg of laat ook voorbij die camera's lopen als het goed met haar gaat. Met een troep mensen op pad gaan, gaat niets opleveren.  Wolven gebruiken een gebied van 200 vierkante kilometer. Het heeft geen zin om daar in te gaan zoeken."  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen