Luigi Di Maio heeft zijn leden kunnen overtuigen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Leden Vijfsterrenbeweging zeggen "sì" tegen coalitie met sociaaldemocraten

De leden van de Vijfsterrenbeweging (M5S) hebben de vorming van een nieuwe coalitie met de centrumlinkse Partito Democratico (PD) goedgekeurd in een online stemming. Die regering zal worden geleid door premier Giuseppe Conte, die tot voor kort aan het hoofd stond van een coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische Lega.

Van de 79.634 leden die aan de stemming deelnamen, stemde 79,3 procent voor de coalitie met de sociaaldemocraten. Hierdoor ligt de weg open voor de installatie van een nieuwe regering.

Matteo Salvini, leider van de radicaal-rechtse Lega, komt in de oppositie terecht. Zijn gok om vervroegde verkiezingen uit te lokken, die hij hoopte te winnen, is dus niet uitgedraaid zoals hij had verwacht. De Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio ruilt de Lega in voor de Partito Democratico als coalitiepartner.

Premier Giuseppe Conte moet nu een lijst met ministers voorstellen aan president Sergio Mattarella. Als die akkoord gaat, volgen een eedaflegging en een vertrouwensstemming in het parlement.

Meest gelezen