AFP or licensors

Myanmar voert verificatiekaarten in om de Rohingya het staatsburgerschap te ontzeggen

De mensenrechtenorganisatie Fortify Rights beweert dat Myanmar de etnische minderheidsgroep Rohingya dwingt om National Verification Cards te aanvaarden. Deze verificatiekaarten bestempelen de Rohingya effectief als buitenlanders in het land. Op deze manier kan de Myanmarese overheid hen het staatsburgerschap blijven ontzeggen.

De National Verification Cards of NVCs zouden een duidelijk onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen die de Myanmarese overheid als inheems beschouwt en bevolkingsgroepen die als buitenlands worden bestempeld.

Volgens Fortify Rights, een mensenrechtenorganisatie gevestigd in Zuidoost-Azië, zou de etnische minderheidsbevolking, de Rohingya, nadrukkelijk geviseerd en gedwongen worden om de verificatiekaarten te aanvaarden.

De regering van Myanmar probeert het Rohingya-volk uit te roeien via een administratief proces dat hen effectief basisrechten ontneemt

Matthew Smith, directeur van Fortify Rights

Op deze manier kan de Myanmarese overheid de overwegend islamitische Rohingya het staatsburgerschap verder ontzeggen en de etnische groep voorts uitsluiten in het land. Fortify Rights spreekt van een doelbewuste campagne om de identiteit van de Rohingya in Myanmar uit te roeien en hen basisrechten te ontzeggen.

Het gaat hier om de laatste ontwikkeling in de ontzegging van het staatsburgerschap voor de Rohingya in Myanmar. De overwegend islamitische minderheidsgroep in de westelijke provincie Rakhin wordt in het grotendeels boeddhistische Myanmar door de overheid niet aanvaard als inheemse bevolkingsgroep, ondanks dat vele Rohingya daar wel aanspraak op maken.

De afgelopen jaren was er sprake van aanzienlijk gewelddadige aanvallen, gepleegd door het Myanmarese leger waardoor vele honderdduizenden Rohingya naar het naburige Bangladesh werden verdreven. Twee jaar na de laatste golf van geweld leven veel Rohingya er nog steeds in vluchtelingenkampen. 

Meest gelezen