Nijpend personeelstekort bij de kustwacht in Oostende

De kustwacht van Oostende zit krap met personeel. Het personeelstekort is zo groot dat er maandagnacht bijna niemand aanwezig zou zijn in de verkeerstoren van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC). En dat is nochtans het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Op het laatste nippertje werd er dan toch nog een oplossing gevonden, zegt woordvoerder Eva Descamps.

Het MRCC heeft een grote verantwoordelijkheid voor de coördinatie bij reddingsacties of milieu-incidenten. De dienst beluistert continu de noodfrequenties voor de scheepvaart. Voor nachtdiensten zijn er normaal gezien twee personeelsleden in de verkeerstoren in Oostende.

Woordvoerder Eva Descamps: "Maandagavond was er een probleem door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Door vakanties en langdurig zieken was er niemand beschikbaar voor de nachtdienst. We waren eerst van plan om de noodnummers door te schakelen naar een personeelslid thuis. Maar dan zou het centrum dus eigenlijk onbemand zijn. Gelukkig is er dan toch iemand op het allerlaatste moment naar de werkvloer gegaan."

Er komt overleg

Het is al de tweede keer dat dit gebeurt van de zomer. "Dinsdagmorgen is er overleg met de vakbonden om samen met de dienstleiding een structurele oplossing te zoeken."

Meest gelezen