Videospeler inladen...

Politiegeweld in Frankrijk: vorig jaar meer dan 19.000 rubberkogels afgevuurd door agenten

Al meer dan 40 weken komen de Franse 'gilets jaunes' op straat. De betogingen gaan vaak gepaard met rellen, maar ook agenten treden steeds vaker hardhandig op tegen de manifestanten. Een noodzakelijk kwaad, zegt de politie in Terzake, de gele hesjes spreken van extreem geweld.

"In het begin kwamen we betogen met wat pancartes, maar we zagen onze vrienden één voor één neervallen door de rubberkogels", aan het woord is Adrien Crochon, een van de vele 'gilets jaunes' die afgelopen weekend opnieuw op straat kwam in Parijs.

Videospeler inladen...

Volgens Adrien zijn de rubberkogels, afgevuurd met een 'Lanceur de Balles de Défense', de oorzaak van een spiraal van geweld tussen de ordediensten en de manifestanten die sinds november 2018 op straat komen. Al enkele maanden is er ophef over het gebruik van de vuurwapens (zie foto). En cijfers van de Franse politie bewijzen ook dat het wapen steeds vaker wordt ingezet.

Le Pictorium / Barcroft Media

In 2018, het jaar van de eerste protesten van de 'gilets jaunes', zijn er meer dan 19.000 rubberkogels afgevuurd met een LBD. Een verdrievoudiging in vergelijking met 2017. En ook het gebruik van ordehandhavingsgranaten is sterk gestegen: van 1.367 in 2017, naar 5.420 vorig jaar.  Een verviervoudiging.

Het gebruik van de rubberkogels en granaten zijn ook niet zonder gevaar. Uit cijfers van het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de politie, blijkt dat er tijdens de betogingen al bijna 2.500 gele hesjes gewond raakten. Bij de ordediensten zijn er net geen 1.800 gewonden.

23 'gilets jaunes' gedeeltelijk blind

De 21-jarige Franck Didron (zie foto) kreeg enkele maanden geleden, tijdens een betoging van de 'gilets jaunes', een rubberkogel in het oog: "Het was met opzet gedaan, het was echt bewust", zegt Franck in Terzake. Volgens cijfers van de gele hesjes zijn er sinds het begin van de protest al 23 mensen die gedeeltelijk blind zijn door het gebruik van een rubberkogel. Vijf mensen verloren een hand.

Politie wil rubberkogels behouden

Volgens Loïc Travers, agent bij de nationale politie, is het gebruik van rubberkogels noodzakelijk om de orde te handhaven in Frankrijk: "We willen niet dat men onze LBD-wapens afnemen, want dan lopen we gevaar. Als we nog dichter in contact komen met de betogers, dan is het risico op grotere verwonding bij de betogers en agenten nog veel groter."

Videospeler inladen...

De politie ontkent de vele verwondingen niet, maar wijst ook op de verantwoordelijkheid van de betogers zelf: "Ofwel wil je de orde herstellen, ofwel krijg je anarchie. Er zijn nog geen agenten veroordeeld, er zijn alleen maar onderzoeken naar politiegeweld", klinkt het bij de politie.

Bekijk hier de volledige reportage over politiegeweld in Frankrijk:

Meest gelezen