Erik Moonen

Zeldzame zadellibel plant zich voort in Antwerps Stadspark

Voor het eerst heeft de zadellibel zich in ons land voortgeplant. De exotische insecten zijn neergestreken in het Antwerpse Stadspark. "De afgelopen nachten zagen we telkens 150 jonge zadellibellen uitvliegen", vertelt Erik Moonen van Natuurpunt.

"Het is de eerste keer dat de zadellibel zich in ons land voortplant", vertelt Erik Moonen van Natuurpunt in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Deze libel komt vooral voor in de Sahel in Afrika en in het Midden-Oosten." De vraag is dus wat ze in het Antwerpse Stadspark doen. "Libellen kunnen net als trekvogels op korte tijd lange afstanden afleggen. Ze halen snelheden tot 30 kilometer per uur en worden geholpen door snelle winden. Op die manier zijn ze ook hier in Antwerpen beland", verduidelijkt Moonen.

(lees verder onder de foto)

Erik Moonen

Droge vijver stadspark

De lage waterstand van de vijver in het Antwerpse Stadspark blijkt ideaal voor de zadellibel. "Ze hebben ondiepe poelen nodig die snel opwarmen en geen vis bevatten. Toevallig is dat de huidige toestand van de vijver in het Stadspark", zegt Erik Moonen. "Voor de libellenpopulatie zou het ideaal zijn mocht de stad de vijver dus niet helemaal opnieuw vullen met water."

Blauw zadel

Hoe kan je de zadellibel herkennen? "Het is een vrij grote libel van zo'n 6,5 cm met bruine ogen en een slank strokleurig achterlijf. Het mannetje heeft op zijn borststuk een felblauw zadel achter de vleugels. Vandaar zijn naam." Wie zelf een zadellibel in het Stadspark wil zien maakt het meeste kans rond middernacht. "Op dat moment 'sluipen ze uit' zoals dat heet. Dan vervellen de larven een laatste keer tot een echte libel. De afgelopen dagen hebben we telkens 150 libellen zien uitvliegen. In totaal vonden we ruim 700 huidjes van de laatste vervelling", besluit Erik Moonen.

Meest gelezen