Zware ontploffing in Wilrijk: wat weten we tot nu toe?

In Wilrijk waar gisteren een zware explosie is gebeurd, is het vierde en laatste slachtoffer vannacht - helaas - dood vanonder het puin gehaald. De ravage na de ontploffing is enorm: minstens 2 huizen en een appartementsgebouw zijn volledig verwoest. Drie slachtoffers konden gisteren levend worden gered. Over de oorzaak van de ontploffing is nog onduidelijkheid. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat het om een gasexplosie gaat. De opruimwerkzaamheden worden nu voortgezet.

De explosie dinsdagmiddag op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat en de Egied Segerslaan in het Antwerpse Wilrijk moet enorm geweest zijn. In één klap waren drie huizen weg: twee rijhuizen en een klein flatgebouw. "Er is alleen nog een hoop hout en bakstenen over. Je kan niet zien dat dit ooit huizen waren", aldus onze journaliste Marjan Temmerman die ter plaatse was. Ook de omringende huizen zijn zwaar beschadigd. 

Jonas Roosens

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Ze begonnen meteen de plek van de ramp te doorzoeken. "Er werd een watergordijn gespoten om het stof op de grond te houden en met speurhonden zochten ze langs het puin", zegt Temmerman. Rond 13.15 uur haalden ze één persoon onder het puin vandaan. Even later werd nog een andere persoon gered. Ook een derde persoon kon gelokaliseerd worden onder het puin. Maar het duurde erg lang voor die bevrijd kon worden.

Rond 16.30 uur werd het slachtoffer uiteindelijk onder het puin uit gehaald. Van alle slachtoffers is één iemand zwaargewond, een andere mocht het ziekenhuis verlaten. De toestand van het laatste slachtoffer is stabiel. De brandweer bleef de hele nacht doorwerken om het vierde slachtoffer, een vrouw van 87,  te vinden. Haar lichaam werd vanonder het puin gehaald omstreeks 2.30 uur. Ze was al overleden.

Buurt geëvacueerd

Na de explosie heeft de politie de hele omliggende woonwijk afgesloten om de hulpdiensten alle ruimte te geven. In de buurt was ook een centrum geopend voor getroffen bewoners en hun familie. Het Rode Kruis was aanwezig voor psychosociale opvang.

Vlak bij de plaats waar de zware ontploffing plaatsvond, ligt ook een school. De leerlingen van die school, de Johannesschool, werden geëvacueerd naar een ander gebouw. Op de school zelf is er ook schade, enkele ruiten aan de speelplaats zijn gesneuveld.

Alle buurtbewoners konden gisteravond naar huis terugkeren, behalve die van de zwaarst getroffen gebouwen. 

"Vreselijke gasontploffing"

Wat de oorzaak van de explosie precies was, wordt nog onderzocht.  Het parket is een gerechtelijk onderzoek gestart. Er is een onderzoeksrechter aangeduid, die ter plaatse zal gaan. Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) ging het om een gasexplosie. 

In de wijk waren er werkzaamheden van waterzuiveringsmaatschappij Aquafin aan de gang. Volgens het bedrijf ligt de oorzaak echter niet bij hen. "We hebben via beelden bekeken of de explosie iets te maken heeft met de straat of met de huizen zelf. Op dit ogenblik lijkt het eerder in een huis zelf te zijn", zo klinkt het bij het bedrijf. Vorige maand, op 22 augustus, was er nog gaslek in een van de ingestorte huizen, maar dat probleem werd toen opgelost. Voorlopig is er dus geen duidelijkheid over de oorzaak.

Er kan harder opgeruimd worden met grovere middelen

Kristof Geens, brandweer

Nu het laatste slachtoffer is gevonden, kunnen de hulpdiensten het opruimen van het puin voortzetten. "Er kan harder opgeruimd worden met grovere middelen", zegt hij. Voordien gebeurde alles met de grootste voorzichtigheid om de vermiste slachtoffers niet in gevaar te brengen.

Bekijk hieronder het verhaal van twee ooggetuigen die in "Vandaag" op Eén beschrijven hoe ze de explosie beleefden. Getuige Isamdin El Osri y Chequer stelt dat de hulpdiensten snel ter plaatse waren. "Het was chaotisch. Iedereen was buiten. Mijn eerste gedacht was een granaataanslag, maar die knal was 10 keer harder dan zo'n granaat." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen