Videospeler inladen...

Na het banenverlies bij KBC: 13.000 Belgische bankenjobs weg in 10 jaar tijd, hoe kan dat? 

KBC dat 1.400 jobs wegsnijdt? Niets nieuws onder de zon. Sinds 2008 is het aantal werknemers dat in de Belgische bankensector aan de slag is fors gedaald. Vandaag werken daar nog ruim 50.000 mensen, een dikke tien jaar geleden waren dat er nog meer dan 63.000. Hoe komt dat? En gaat dat nog blijven duren?

Het was een vrij woelig decennium voor de bankensector, zo tonen de cijfers. In 2008, aan de vooravond van de financiële crisis, telde die nog 63.041 werknemers. Vijf jaar later waren dat er al zo'n 8.000 minder, vandaag is de sector zo'n 13.000 mensen kwijt.

Dat de bankencrisis daarin een rol heeft gespeeld, is natuurlijk evident. Tussen 2009 en 2010 verloor de sector in een klap 3.000 mensen, tonen de cijfers. Maar ook nadien zette de daling zich duidelijk voort. 

Dat de cijfers in 2018 een positief knikje vertonen, heeft overigens niet te maken met het feit dat banken toen plots volop zijn gaan aanwerven. In 2018 werd ook het personeel van de spaarbanken in het paritair comité 310 van de banksector opgenomen. Maar mocht je die mensen al meegerekend hebben in 2017 zou je net een daling van het aantal personeelsleden hebben gezien.

Rendement daalt

Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin, de federatie van de financiële sector, zegt dat de banken sinds de crisis "verplicht" kleiner zijn geworden. "Van Europa mogen banken niet meer "too big to fail" zijn, dus dat is een bewuste beleidsbeslissing geweest. Vergelijk je met de periode net vóór de crisis, dan zal je zien dat de grotere banken nu een pak kleiner zijn."

Daar komt nog eens bij dat van de banken verwacht wordt dat ze een veel steviger eigen vermogen hebben en dat het rendement op dat vermogen hoog genoeg ligt. "De Nationale Bank zegt dat banken in België moeten streven naar een rendement van 8 tot 12 procent", zegt Van Eetvelt. 

Banken zijn vandaag bijna IT-bedrijven geworden. En dan heb je natuurlijk een ander soort profielen nodig

Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin

Laat daar nu net het schoentje wringen: die winstgevendheid van de banken daalt elk jaar. "Nu zitten we gemiddeld nog net boven de 8 procent in België."

Lage rente

Dat heeft voor een deel te maken met de lage rente, opgelegd door de Europese Centrale Bank (ECB). Een bank probeert spaargeld aan te trekken om dat geld tegen een hoger tarief op een langere termijn weer uit te lenen, maar door de lage rente zijn de winstmarges op die manier van werken veel krapper geworden.

"Het geld dat banken daarmee verdienen, is eigenlijk winst uit het verleden", zegt Van Eetvelt. "Dat gaat de komende jaren opdrogen. Dus proberen de banken nu al inspanningen te doen om aan de eisen van de Nationale Bank te voldoen." En dus gaan ze kosten besparen. "En wat zijn vooral de kosten van de banken? Het personeel."

(Lees verder onder de onderstaande video met archiefbeelden.)

Videospeler inladen...

Facebook als concurrent

Daar komt nog eens bovenop dat banken nu volop rekening moeten houden met nieuwe concurrenten: technologiebedrijven. Bedrijven als Google en Facebook, maar ook kleinere spelers, wagen zich allemaal op de financiële markt. "Om daarop in te spelen, zijn banken vandaag bijna IT-bedrijven geworden. En dan heb je natuurlijk een ander soort profielen nodig."

De goede verstaander weet (en Van Eetvelt bevestigt dat ook met zoveel woorden): de herstructurering bij KBC was zeker niet de laatste in de Belgische bankensector.

Bekijk hieronder het debat in "Terzake" tussen Karel van Eetvelt van Febelfin en SP.A-voorzitter John Crombez:

Videospeler inladen...

Meest gelezen