Videospeler inladen...

“Hé, Yopa!”: opa Beatle Paul McCartney schrijft een kinderboek

Paul McCartney en de Canadese illustratrice Kathryn Durst brengen een kijk-, aanwijs- en voorleesboek uit, met af en toe een Beatle-knipoog naar wie voorleest.

Hé, Yopa!" is de vertaling van "Hey Grandude!” en dat klinkt bijna als “Hey Jude” van de Beatles. Nog een paar subtiele hints voor grote (voor-) lezers: kleindochter Lucy vliegt door de lucht, wat natuurlijk doet denken aan “Lucy in the sky with diamonds”. Yopa en zijn vier kleinkinderen Lucy, Em, Bob en Tom rijden op Appaloosa-paarden. Dat waren de lievelingspaarden van McCartneys overleden echtgenote Linda.

Het verhaal gaat over een creatieve grootvader – grijze baard, haar in een staartje - die zijn verveelde kleinkinderen via een magisch kompas allerlei avonturen laat beleven op een "magische reis". Ze stappen met zijn allen in een postkaart van een tropisch eiland of een berglandschap. Leuk is ook dat Yopa op zeker moment zijn gitaar ter hand neemt. 

Lees verder onder het boekomslag:

En weer … zwiep, boing, spetter … was alles anders

Het is een ouderwets kinderboek met veel herhaling. Op het eind is de cirkel weer rond en belandt het gezelschap in de huiskamer, waar het verhaal begon. Veel tekst is er niet; de nadruk ligt op de vrolijke, kleurrijke tekeningen van de Canadese Kathryn Durst.

Paul McCartney is 77 en zijn acht kleinkinderen noemen hem ook écht “Grandude”. “Bij mij thuis werden geen verhaaltjes-voor-het-slapengaan voorgelezen,” herinnert hij zich. “Ik las ze dan maar zelf, zoals “Schatteneiland” van Robert Louis Stevenson. 

Op dit ogenblik is "Blackbird" de meezinger voor het slapengaan

Voorlezen deed hij naar eigen zeggen vaker voor zijn kinderen dan voor zijn kleinkinderen. Soms zingt McCartney wel een slaapliedje van eigen makelij. Zijn kleinkinderen leren de Beatles-nummers vooral kennen als die ergens opduiken in een film. “Op dit moment is "Blackbird" de met-opa-meezinger.” Liedjes schrijven lijkt wel wat op kinderboeken bedenken, vindt de ex-Beatle. “Je moet je fantasie gebruiken en iets verzinnen. Hoewel een kinderboek een stukje verder reist.”

Kijk hier hoe Paul Mc Cartney een stukje voorleest uit "Hey Grandude!" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

McCartney of beter gezegd zijn alter ego Yopa noemt zijn kleinkinderen in het boek “the chillers”, in het Nederlands vertaald als de "Luitjes".
“Kinderen zijn verbazingwekkend, onschuldig en bijdehand. Ze leren me van alles, bijvoorbeeld over voetbal.”   

Het is niet zijn allereerste kinderboek. In 2004 bracht hij “High in the clouds” uit, samen met Geoff Dunbar en Philip Ardagh. Met "Grandude/Yopa" heeft McCartney nog meer plannen. "Ik heb nog wel wat andere avonturen in mijn mouw zitten, als kinderen het leuk vinden."

En ook muzikaal is McCartney op zijn 77e nog niet uitgezongen; hij treedt nog af en toe op en bracht in 2018 nog een cd uit: "Egypt station".

Een beetje beroemdheid schrijft een kinderboek

Paul McCartney is niet de enige bekende ster die een kinderboek uitbrengt. Zangeres Madonna heeft er maar liefst vijf geschreven, onder meer "The English roses". Ook zanger Sting, prinses Sarah Ferguson of actrice Jamie Lee Curtis kropen in de pen, toen ze ouder of grootouder werden.  Oud-president Barack Obama schreef "Of thee I sing. A letter to my daughters"; acteur Will Smith en Whoopi Goldberg publiceerden ook kinderboeken. De Britse komiek Ricky Gervais tekende voor een hele reeks: "The flanimals". 

Bruce Springsteen schreef "Outlaw pete" over een baby-bankrovertje. Keith Richards was zo geïnspireerd na de geboorte van zijn vijfde kleinkind dat hij "Gus & me" uitbracht, met illustraties van zijn dochter Theodora Richards.  

In ons taalgebied kennen we ze ook, de bekende-mensen-die-kinderboeken-schrijven: onder meer de vroegere koningin Fabiola, actrice Ianka Fleerackers, tv-presentatrice Sabine De Vos, Red-Zebrazanger Peter Slabbynck, Kristel Verbeke van K3. Of in Nederland cabaretier Youp van 't Hek, zanger Herman van Veen en zijn dochter, actrice Babette van Veen, oud-politica Ayaan Hirsi Ali, prinses Leontien, de onlangs overleden presentatrice en zangeres Martine Bijl, astronaut André Kuipers (tijdens zijn verblijf in het ISS!) ... 

Meest gelezen