Beke beperkt prijs nieuw geneesmiddel tot een kwart van het gevraagde bedrag

Minister van Economie en Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) beperkt de maximumprijs van een duur geneesmiddel tegen de zeldzame stofwisselingsziekte CTX tot een kwart van de prijs die de producent vraagt. Hij dringt ook aan bij de Europese Commissie om actie te ondernemen tegen buitensporige prijzen voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes.

Producent Leadiant wilde het geneesmiddel CDCA op de markt brengen tegen 14.000 euro per maand. Een woekerprijs, vindt Wouter Beke. "Het is onaanvaardbaar dat Leadiant woekerwinsten probeert te maken op de kap van patiënten. Ik volg het advies van de Prijzencommissie en leg een maximumprijs op die een kwart bedraagt van wat het bedrijf vroeg."

CTX of cerebrotendineuze xanthomatose is een zeldzame stofwisselings­ziekte, waarbij de patiënt een hele reeks symptomen krijgt door een slechte werking van de galblaas. Patiënten met CTX kunnen te maken krijgen met parkinson, psychiatrische aandoeningen, epilepsie, dementie en gedragsstoornissen. Zonder behandeling leidt de ziekte tot de dood. Een diagnose is moeilijk omdat de ziekte zo zeldzaam is: in ons land zijn er momenteel 15 CTX-patiënten.

Beke wil dat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) nagaat of producent Leadiant geen misbruik maakt van zijn marktpositie en eventueel maatregelen neemt of een boete oplegt. Hij vraagt ook om de Europese wetgeving te herzien om buitensporige prijzen voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes te kunnen vermijden. "Ook wie een zeldzame ziekte heeft, moet toegang hebben tot betaalbare medicijnen", vindt Wouter Beke.

Meest gelezen