Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Belg op de Bahama’s: "De waterschade is enorm, we hebben drie dagen opgesloten gezeten en bekomen nog van de emotie”

Kor Dormans, die op de Bahama’s een vakantiepark uitbaat, getuigt over de enorme schade die orkaan Dorian heeft aangericht. Alles staat onder water; de luchthaven is beschadigd en nog niet alle slachtoffers zijn geborgen. Orkaan Dorian is intussen op weg naar Amerikaanse oostkust en is intussen weer in kracht toegenomen van categorie 2 naar 3.

“Op dit moment is het kalm, na de storm, maar het is een doodse kalmte," vertelt Kor Dormans aan de telefoon. "De situatie is heel ernstig en er is veel schade. De waterschade is het ergst: alle appartementen, alle gebouwen staan onder water. Mensen hebben hun hebben en houden verloren." 

De “Ocean Reef and Yacht Club” in Freeport, Grand Bahama, ziet er op toeristische websites paradijselijk uit: 60 appartementen en een jachthaven voor 60 boten. Alle toeristen waren op voorhand geëvacueerd. Kor Dormans is opgelucht dat zijn vakantiepark de orkaan redelijk goed heeft doorstaan en dat zijn familie gezond en wel is.  “We hopen nu mensen te kunnen helpen, te huisvesten, eten en drinken te geven. We hebben net iemand in huis genomen wiens huis onder water staat en die alles verloren heeft.”

Het probleem was volgens Kor Dormans dat de orkaan van klasse 5 bovenop het hoogwatertij kwam. “Het water kwam tot 7 of 8 meter hoog over het eiland. Mensen klommen eerst op een stoel, dan op de eerste verdieping, daarna op zolder. Ik vrees dat daar nog mensen zitten die het niet overleefd hebben. Dat zullen we de komende dagen zien. Men is nog altijd aan het zoeken.”

Ik vrees dat er nog slachtoffers op zolders vastzitten

Hoe verloopt de hulpverlening? Kor Dormans: “Wij weten heel weinig. Er is geen water, geen stroom en maar een beperkte telefoonverbinding. Dat maakt het erg moeilijk om op de hoogte te blijven. Ik zie vliegtuigen en privé-helikopters overvliegen. Maar de luchthaven van Freeport is beschadigd. Ik weet zelfs niet of ze die in de komende weken kunnen opendoen. Dat betekent dat het eiland alleen bereikbaar is per boot. We horen dat er misschien een boot met hulpverlening komt.” 

Vliegt het dak eraf? Gaan we dit overleven?

“We moeten bekomen van de emotie. We hebben drie dagen opgesloten gezeten, niet wetend wat er zou gebeuren: gaat het dak eraf vliegen, gaat het water binnenkomen, gaan we het overleven? Nu is de storm voorbij en willen we enkel ademen, ademen.”

Het gebrek aan drinkwater is het ergste volgens Kor Dormans. “Dat hoop ik deze week weer te hebben. Stroom misschien over enkele weken of maanden. En dan moeten we alles weer opbouwen. Nu is het kamperen. De kinderen hebben geen school, want er staat een meter water in het gebouw. Ik weet het niet… we moeten er het beste van maken, zeker?” 

Kor Dormans blijft opvallend nuchter en positief klinken aan de telefoon vanuit Freeport, Grand Bahama: “Dramatische gebeurtenissen zoals nu brengen gemeenschappen bij elkaar. Mensen op het eiland zijn heel gelovig; ze halen kracht en energie uit hun geloof.”  

Minister van Gezondheid: "Zeker twintig doden"

Er zijn nu al zeker twintig doden geteld volgens de minister van Gezondheid. En nog eens 70.000 mensen hebben volgens de VN dringend nood aan levensnoodzakelijke hulp, zoals drinkwater, voedsel en onderdak. 

Intussen is er een internationale reddingsactie opgestart waar onder meer de Amerikaanse en Britse marine deel van uit maken. 

In Florida is er intussen opluchting. Doordat Dorian tijdens zijn passage voor de kust van Florida tijdelijk aan kracht is verloren, heeft de orkaan er nauwelijks schade toegebracht. Aanvankelijk werd gevreesd dat Dorian in Florida aan land zou gaan, maar uiteindelijk bleef de orkaan relatief ver boven zee. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen