Videospeler inladen...

Pieter De Poortere is eerste Belgische Mickey Mouse-striptekenaar

Gentenaar Pieter De Poortere, bekend van de "Boerke" strips, mag als eerste Belg ooit het bekende Disney-figuurtje Mickey Mouse onder handen nemen in een stripverhaal. De Franse versie van het boek is al op de markt, de Nederlandse verschijnt in november. Pieter is enorm trots op het resultaat, al had Disney wel strenge regels.

Toen Pieter De Poortere de vraag kreeg van Glénat, een bekende Franse stripuitgeverij, om een stripverhaal te tekenen van Mickey Mouse, twijfelde hij geen seconde. "Het is echt een eer, want het is een prestigieus project. Glénat heeft eerder al met negen andere striptekenaars gewerkt voor de reeks, en dat zijn heel grote namen." De bedoeling van de reeks is dat de auteurs Mickey Mouse in hun eigen stijl verstrippen.

Strenge Disney-normen

De Gentse tekenaar vond het een enorme uitdaging. "Mickey ziet er bedrieglijk eenvoudig uit om te tekenen. Maar zijn oren en neus zijn echt niet evident. Bovendien maak ik tekstloze strips, dus moesten zijn gezichtsuitdrukkingen heel goed zichtbaar zijn. Ik heb lang gezocht, maar ik heb Mickey naar mijn hand kunnen zetten."

"Nog een extra uitdaging, was voldoen aan de normen van Disney", vertelt De Poortere. "Alles wat ik maakte moest goedgekeurd worden door de creatief directeur van Disney, dus alles moest over en weer naar Amerika. In het begin heb ik een paar keer stevig gevloekt, want de eerste twee versies van mijn scenario werden niet goedgekeurd. Disney heeft heel strikte regels, zo mag er helemaal niets van geweld in."

Lees verder onder de foto.

Pieter De Poortere met zijn Mickey Mouse stripboek

Super Mickey

Het resultaat heet 'Super Mickey' en Pieter De Poortere is er trots op. "Ik heb mij ook niet te veel laten doen, het verhaal is echt nog steeds iets typisch voor mij. Ik ga natuurlijk niet zo ver als ik bij 'Boerke' durf te gaan, maar ik ben wel blij met hoe het is uitgedraaid. Ik heb mij ook echt geamuseerd met het maken ervan, op een bepaald moment schreef het verhaal zichzelf." 

De auteur baseerde zich op een bestaand nevenpersonage van Goofy, 'Super Goof'. "In mijn verhaal heeft Goofy een burn-out. Alles gaat mis, dus moet Mickey invallen als superheld. Maar Mickey heeft eigenlijk helemaal geen superkrachten... Hij lost alles op met zijn intelligentie en vindingrijkheid!" 

Mickey Mouse wordt Radio 2-reporter

"Ik begin steeds met een heel onduidelijke schets, waar niemand behalve ikzelf iets van snap", lacht De Poortere terwijl hij er een toont. Het is een soort van lay-out beginsel, met veel krulletjes. "Ik weet het, het lijkt op een kleutertekening!" Als de schets klaar is, maakt hij de tekeningen in detail. "Die scan ik vervolgens in, en print ze opnieuw uit, maar met lichtblauwe lijntjes. Daar ga ik dan over met zwarte olieverf... Ik ga dus echt ouderwets te werk, het zou evengoed kunnen met Photoshop, maar dat gebruik ik enkel om foutjes weg te werken."

De methode van De Poortere is wel tijdrovend. "Ik teken ongeveer één bladzijde per dag. Eenmaal het figuurtje in je hand zit, dan gaat het wel wat sneller", legt hij uit. "Ik zal speciaal voor Radio 2 Mickey Mouse eens schetsen... in een radiostudio!" 

Lees verder onder de tekening.

Mickey Mouse tekening van Pieter De Poortere voor Radio 2

Nieuw project: kinderboek over Lam Gods

Momenteel werkt Pieter De Poortere aan een kinderboek over het Lam Gods. Het is een samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten en zal verschijnen in het Van Eyck-jaar 2020. "In verhaal zijn alle personages van het Lam Gods verdwenen uit het schilderij... En dus volgt een zoektocht doorheen de Gentse binnenstad", aldus De Poortere.

"Daarvoor is Google Images wel een godsgeschenk... Een Lam Gods-geschenk!" lacht hij. "Ik kan het Lam Gods in detail bekijken om na te tekenen. Ook de infrastructuur van de Sint-Baafskathedraal, bijvoorbeeld, kent voor mij geen geheimen meer. Alles wat je je maar kan inbeelden vind je tegenwoordig op Google. Ik wil mij niet voorstellen hoe het vroeger was, toen moest je als tekenaar alles opzoeken in de bibliotheek. Walt Disney had bijvoorbeeld allemaal pagina's uit encyclopedieën ophangen in zijn atelier!"

Meest gelezen