Bendes stelen zakken kringloopkleding in Waasland

In het Waasland worden zakken gestolen met textiel en kleding die bestemd zijn voor de kringloop. Het gaat om de zakken die huis-aan-huis worden opgehaald. Kringloopwinkel Den Azalee roept de inwoners op om de zakken voortaan pas 's ochtends buiten te zetten.

Al enkele maanden zijn er in Sint-Niklaas, Temse, Stekene en Sint-Gillis-Waas bendes die zakken met textiel en kleding stelen. Kringwinkel Den Azalee, het bedrijf dat het textiel ophaalt, ondervond dat de hoeveelheid textiel fors geminderd was. Bovendien merkten ze dat enkele buurtbewoners bezorgd waren. "Zij maakten ons erop attent dat de zakken in de loop van de nacht gestolen worden."

Werkwijze van de bendes

"We hebben vastgesteld dat de bendes op een speciale manier te werk gaan", zegt Danny Bontinck van Den Azalee. "Ze verzamelen de zakken onder meer met buggy's en kinderwagens. Verder in de straat staan dan vrachtwagens, waarin ze de zakken verzamelen en deels sorteren. Het textiel dat volgens hen niet meer te verkopen valt, en de opengescheurde zakken, gooien ze vervolgens terug op straat. Ze sluikstorten dus ook."

Oproep aan inwoners

De politie is met een onderzoek gestart. "Maar het wordt moeilijk", weet Bontinck. "De bendes gaan lukraak te werk. Ze slaan altijd hun buit in verschillende straten op verschillende tijdstippen." In tussentijd doet Den Azalee een oproep aan de inwoners, om de zakken textiel niet meer 's avonds al buiten te zetten, maar 's morgens pas. 
 

Meest gelezen