Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Ongeloofwaardig dat producent Juul er zelf op zal toezien dat minderjarigen niet in contact komen met e-sigaret"

Stefaan Hendrickx van het Instituut Gezond Leven pleit in "De wereld vandaag" voor een uitstel van de Belgische release van de Amerikaanse e-sigaret Juul. "Vanaf 1 november zijn tabaksproducten en e-sigaretten verboden voor minderjarigen. De komende anderhalve maand kunnen 16-jarigen die producten nog kopen. De producent Juul zegt dat er zal op toegezien worden dat de e-sigaretten de minderjarigen niet zullen bereiken, maar dat is niet geloofwaardig", aldus Hendrickx.

Stefaan Hendrickx van het Instituut Gezond Leven heeft zich vanochtend in zijn koffie verslikt toen hij las dat de hippe Amerikaanse e-sigaretproducent Juul op 17 september zijn producten op de Belgische markt uitbrengt.

"Het is opmerkelijk dat die e-sigaret wordt gelanceerd anderhalve maand voor de ingang van de nieuwe wetgeving voor tabakproducten en e-sigaretten. Vanaf 1 november mogen die producten niet meer aan minderjarigen verkocht worden. Tot dan mogen 16-jarigen die producten wel nog kopen", aldus Hendrickx in "De wereld vandaag".

Gelukkig is het nicotinegehalte dat in de VS is toegelaten, niet toegelaten in Europa

Stefaan Hendrickx wil dat er wordt vermeden dat jongeren in aanraking komen met de e-sigaret van Juul. "De e-sigaret van Juul is bijzonder populair in Amerika. Juul heeft er een heel actieve rol gespeeld om het product te promoten bij minderjarigen. Ze zijn daar jaren mee bezig geweest, onder meer op sociaalnetwerksites en met influencers. Het product is hip en cool om jongeren aan te spreken. In de VS hebben ze ook ingezet op fruitsmaakjes die jongeren lekker vinden."

"Dan is er het hoge nicotinegehalte. In de VS spreekt men van een nicotine-epidemie onder jongeren. Juul heeft 70 procent van de e-sigaretmarkt in handen in de VS. Het nicotinegehalte in de VS is veel hoger dan wat toegelaten is in Europa. Dat is een geruststelling op zich. Aan de andere kant hebben we gezien dat Juul heel wat problemen heeft gekregen in de VS met de overheid. Ze hebben hun boodschap aangepast. Ze doen er nu alles aan om minderjarigen te vermijden. Ze zeggen dat ze zich niet richten op minderjarigen."

Dat vindt Hendrickx bijzonder ongeloofwaardig. "Ik geloof dat niet. We moeten niet aan Juul de controle overlaten om minderjarigen te beschermen voor de e-sigaret. Ze zeggen dat zij ervoor zorgen dat de komende anderhalve maand geen e-sigaretten bij 16-jarigen terecht zullen komen. Daar hecht ik weinig geloof aan. Dat is niet de rol van een tabaksfabrikant."

E-sigaret zou volwassenen kunnen helpen bij het stoppen met roken

Hendrickx gaat ook in op de vraag of een e-sigaret beter is dan een echte sigaret? "Jonge mensen kunnen sowieso beter wegblijven van tabak of e-sigaretten, omdat ze nicotine bevatten. Zo lang je niet meerderjarig bent en je hersenen niet volgroeid zijn op 25-jarige leeftijd, kan nicotine de werking van de hersenen beschadigen. Je wordt ook sneller verslaafd aan tabak. Wij vinden dat jongeren absoluut moeten wegblijven van de e-sigaret."

Aan de andere kant heb je de volwassen rokers. "Die kunnen misschien wel hun voordeel doen met de e-sigaret. De e-sigaret is een interessant product om de rokers te helpen bij het stoppen met roken. Er is consensus over dat het veel potentieel biedt op dat vlak", besluit Hendrickx.

Beluister het integrale gesprek met Stefaan Hendrickx uit "De wereld vandaag" hier:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen