@The Guardian

Britse volk en parlement verdeeld, maar ook de kranten: wat schrijven zij vanochtend?

De brexit houdt al drie jaar het Verenigd Koninkrijk in de ban. Gisteren was er - alweer - een opvallende stemming waarbij het parlement de steun kreeg van 21 leden van Boris Johnsons conservatieve partij. Gezichtsverlies dus voor de premier. De brexit verdeelt niet alleen het Britse volk en het parlement maar evengoed de pers. We geven u kort een overzicht mee van de kranten vanochtend.

Grote verschillen in interpretatie, naargelang het kamp waarin de kranten zitten. Grosso modo kan je zeggen dat de Britse tabloids meestal kiezen voor de "Brexit, no matter what".  

The Daily Mail
kopt: "Now you decide, Britain." Ook andere tabloids zijn niet te spreken over wat er zich gisterenavond heeft afgespeeld in de House of Commons. Zowel The Sun als The Daily Telegraph hebben het over "een nooit geziene coup" van rebellerende parlementsleden, die de "wil van het volk naast zich neerleggen en het land in complete chaos storten".

Andere geluiden in de kwaliteitskranten. Die focussen vooral op de nederlaag van Johnson, en het lef van zijn partijleden die kozen voor de redelijkheid, ook al kost hen dat mogelijk hun plek in de partij. The Times is hard voor Johnson, die is de controle volledig kwijt, schrijft de krant. Hij slaagt er zelfs niet in om zijn dreigementen hard te maken en heeft een vernederend verlies geleden.

Ook The Guardian heeft het over het falen van Johnson en de weerstand van zijn eigen parlementsleden, die de vrees voor hun persoonlijke politieke lot overwonnen en zo de controle terug in handen van het parlement leggen. The Independent houdt het bij de naakte feiten: rebellerende parlementsleden geven niet toe aan de dreigementen en dwingen de premier om een uitstel voor de Brexit te vragen, als er geen akkoord wordt gevonden voor de deadline.

Meest gelezen