Videospeler inladen...

Orkaan Dorian "wist het paradijs uit": de Bahama's blijven verweesd achter, orkaan trekt traag verder naar Florida

Op de Bahama's zijn nu al 7 doden geteld na de doortocht van orkaan Dorian. De ravage op de eilandengroep is enorm en dat is nog zacht uitgedrukt. De lokale overheid vreest dat de dodentol nog kan oplopen. De orkaan is ondertussen wat afgezwakt, maar haalt nog altijd windsnelheden tot 175 kilometer per uur. Dorian trekt nu traag verder in de richting van de Amerikaanse staten Florida en South Carolina. 

Dorian is onverbiddelijk geweest voor het noorden van de Bahama's. De doortocht van de orkaan is verwoestend geweest met 7 dodelijke slachtoffers en ontzettend veel schade.

(bekijk hieronder de fotoreeks en lees voort)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
2019 The HeadKnowles Foundation
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse kustwacht is bijgesprongen bij reddingsoperaties in de Bahama's, ze hebben met helikopters 47 mensen van daken kunnen halen. Amerikaanse media schrijven dat "het paradijs is uitgewist". Zelfs recente huizen die werden gebouwd onder de nieuwste en striktste bouwregels zijn verwoest.

Volgens premier Hubert Minnis is 60 procent van de woningen op het eiland Great Abaco vernield. "We zijn aangevallen geweest door een gemene storm waar we geen verweer tegen hadden", omschrijft Minnis het alheersende gevoel. Toen Dorian Great Abaco bereikte, haalde de orkaan windsnelheden van 290 km per uur.  De premier stuurt nu veiligheidstroepen naar Great Abaco om geweld en plunderingen te voorkomen.

De Britse koningin Elizabeth II heeft intussen haar medeleven betuigd met de families van de slachtoffers in de Bahama's. De Queen is het staatshoofd van de Caraïbische eilandengroep.

Dorian is afgezwakt tot een orkaan van categorie 5 naar 2, maar de windsnelheden zijn nog altijd stevig te noemen: zo'n 175 kilometer per uur. De orkaan begeeft zich traag naar de kustlijn van de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat hij daar in de nacht van woensdag op donderdag aankomt. Morgen en overmorgen volgen dan de staten Georgia, North en South Carolina.

Bekijk hieronder de ravage vanuit de lucht gefilmd:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen