Videospeler inladen...

Brexit als natuurramp: Europese Commissie wil rampenfonds gebruiken bij "no-deal­brexit" 

In het geval van een "no-dealbrexit" wil de Europese Commissie een fonds voor natuurrampen gebruiken om lidstaten te helpen. Het gaat om een budget van 600 miljoen euro. Ook wie zijn job verliest, zou in sommige gevallen gebruik kunnen maken van een fonds. Eerder berekende de KU Leuven dat in Vlaanderen 28.000 jobs op het spel staan bij een harde brexit. 

Vandaag nog stemt het Britse parlement over een noodwet die een harde brexit of "no-dealbrexit" onmogelijk moet maken. Bij zo'n harde brexit komt er geen overgangsperiode om het Verenigd Koninkrijk netjes uit de Europese Unie te lichten.

Momenteel staat de uitstap van de Britten nog steeds gepland op 31 oktober, over acht weken dus, op Halloween. Europa blijft achter het scheidingsakkoord staan dat eerder werd onderhandeld met de Britse ex-premier Theresa May. Maar sommige Britse parlementsleden zijn geen fan van de afspraken over de grens met Ierland in dat akkoord. Volgens de Europese Commissie is een harde brexit zonder akkoord dan ook nog steeds "een mogelijk, maar onwenselijk" scenario. 

Natuurramp

Daarom kondigt de Europese Commissie (de regering van Europa, zeg maar) vandaag heel wat maatregelen aan om de lidstaten voor te bereiden op een harde "no-dealbrexit". Het meest opvallende voorstel is om een fonds voor natuurrampen te gebruiken om lidstaten financieel te steunen na de brexit. 

Een harde brexit kunnen we wel als een soort ramp beschouwen

Marianne Thyssen, Belgisch Eurocommissaris

Het "European Solidarity Fund" wordt normaal gebruikt na overstromingen, bosbranden en aardbevingen, maar de Europese Commissie wil dat nu uitbreiden naar de brexit. "Een harde brexit kunnen we wel als een soort ramp beschouwen", zegt de Belgische Eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V). Volgens Thyssen wordt de helft van het budget uit het fonds opengesteld voor landen die het hardst getroffen worden. België is een van de landen die in aanmerking komen voor steun uit het fonds. 

Daarnaast moeten ook werknemers en zelfstandigen die zonder job vallen, in sommige gevallen gebruik kunnen maken van het "European Globalisation Adjustment Fund", vindt de Commissie.  "Al in 2019 en 2020 komen zij in aanmerking voor geld uit dat globaliseringsfonds, bijvoorbeeld voor ondersteuning om zich te herscholen, of voor subsidies om een bedrijf opnieuw op te starten", zegt Thyssen. 

Eerder berekende de KU Leuven dat in België 42.000 jobs op de helling staan bij een harde brexit, waarvan 28.000 in Vlaanderen. Vooral de Vlaamse voedings- en textielindustrie zou hard worden getroffen. 

Maatregelen voor transport

Andere maatregelen van de Europese Commissie moeten ervoor zorgen dat het goederen- en personenvervoer tot 31 juli 2020 vlotter verloopt, en dat het luchtverkeer tot 24 oktober 2020 goed geconnecteerd blijft. Voor de vissers wordt de procedure tot eind 2020 gemakkelijker om toegang te krijgen tot de wateren van de Britten, en voor Britten tot die van Europa. De Commissie stelde ook een checklist op voor bedrijven die handel drijven met de Britten. 

Over de grens met Ierland herhaalt de Commissie dat de afspraken uit het scheidingsakkoord met Theresa May de enige aanvaardbare zijn. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen