Google betaalt 170 miljoen dollar voor schending van privacy kinderen

Internetgigant Google aanvaardt in de Verenigde Staten een minnelijke schikking en zal 170 miljoen dollar betalen. Het bedrijf doet dit na klachten dat zijn videodienst YouTube illegaal informatie heeft verzameld van kinderen. Ook zou het die gegevens zonder toestemming van de ouders met andere partijen hebben gedeeld.

Google is bereid een minnelijke schikking te aanvaarden in een zaak rond de schending van de privacy van kinderen. De internetgigant zou zo’n 170 miljoen dollar betalen. Hij doet dit na klachten dat zijn videodienst YouTube illegaal informatie heeft verzameld van kinderen, zoals identificatiecodes die worden gebruikt om het surfen op het web te volgen, locaties, telefoonnummers. Ook zou de videodienst die gegevens zonder toestemming van de ouders met andere partijen hebben gedeeld, zoals reclamebedrijven. Beide zaken zijn in de Verenigde Staten verboden.

Vanaf april 2018 hadden 23 organisaties voor digitale rechten en kinderbescherming een klacht ingediend bij de toezichthouder Federal Trade Commission (FTC), het bureau voor consumentenbescherming. Die stelde een onderzoek in en kwam tot de bevindingen dat Google wel degelijk de wet heeft overtreden. De toezichthouder en Google zijn tot een minnelijke schikking gekomen van zo’n 170 miljoen dollar. Die schikking moet wel nog goedgekeurd worden door het ministerie van Justitie.

Meest gelezen