Videospeler inladen...

De man die hield van imperfecties en gruwde van fake: invloedrijke modefotograaf Peter Lindbergh overleden

De Duitse modefotograaf Peter Lindbergh (74) is gisteren overleden. Dat meldt zijn familie. De fotograaf werd wereldbekend dankzij zijn korrelige, filmische zwart-witfoto's van vrouwen, onder wie ettelijke beroemdheden. 

Een van de meest invloedrijke modefotografen van zijn tijd. Zo wordt Peter Lindbergh, geboren als Peter Brodbeck, omschreven. Hij werd ingehuurd door de grootste modebladen zoals Vogue, Elle, Harper's Bazaar en Vanity Fair. Hij legde modellen op de gevoelige plaat voor de belangrijkste modehuizen en was verantwoordelijk voor de foto's in drie edities van de Pirelli-kalender. Lindbergh mag zich dan ook de auteur noemen van een van de meest  iconische foto's en covers in het modewereldje.  

Foto voor Pirelli-kalender, 2002

Nieuw vrouwenbeeld

Lindbergh hield niet van "fake". Hij stond erop om de kleine "imperfecties" te tonen van wie voor zijn lens stond en gruwde zelf van Photoshop. Hij fotografeerde zijn modellen als zelfbewuste vrouwen en zette hun natuurlijke schoonheid in de verf. 

Naar Lindbergh wordt ook weleens verwezen als de ontdekker van de supermodellen. De fotograaf was een van de eersten die een resem vrouwen voor zijn lens zette, die in de jaren negentig zouden uitgroeien tot supermodellen zoals Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford en Christy Turlington. Volgens Lindbergh zelf was het de fameuze Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, die voor een definitieve doorbraak zorgde in zijn carrière. 

Laatste opdrachten

De dood van de iconische fotograaf lijkt onverwacht te zijn gekomen. De afgelopen maanden was Lindbergh nog volop aan het werk. Hij hield nog verschillende fotoshoots met onder meer de Zweedse klimaatactiviste Greta  Thunberg. Die foto's waren bestemd voor de Britse editie van Vogue met Meghan Markle als gasthoofdredactrice. 

Meest gelezen