Iran zal 7 bemanningsleden van Britse tanker Stena Impero vrijlaten

De eigenaar van de Britse tanker Stena Impero beweert dat Iran van plan is om 7 van de 23 bemanningsleden van de tanker vrij te laten. Het is nog niet duidelijk wanneer ze naar huis kunnen terugkeren. De tanker met haar bemanning werd op 19 juli in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz. 

De Iraanse staatstelevisie zou hebben bevestigd dat het land van plan is om de 7 bemanningsleden vrij te laten op basis van humanitaire redenen. Een Iraanse woordvoerder heeft verklaard dat de 7 mannen het schip inmiddels al hebben verlaten en dat er nu voorbereidingen worden getroffen om hen naar huis te kunnen sturen.

De bemanningsleden van de Britse tanker worden al sinds de Iraanse inbeslagname vastgehouden op het schip dat officiëel in bezit is van het bedrijf Stena Bulk. CEO Erik Hanell reageert opgetogen, maar blijft voorzichtig omdat de datum van de vrijlating nog niet is vrijgegeven. De overige 16 bemanningsleden zouden aan boord blijven om het schip veilig te kunnen besturen.

We zijn erg blij dat het einde van de beproeving voor de zeven bemanningsleden in zicht is,  maar we wachten de officiële bevestiging van de datum van hun vrijlating nog voorzichtig af 

Erik Hanell, CEO van Stena Bulk

De inbeslagname van de Stena Impero door Iran op 19 juli gebeurde op basis van vermeende schendingen van het zeerecht. Het incident vond plaats twee weken nadat Groot-Brittannië een Iraanse olietanker in beslag had genomen in de Straat van Gibraltar en droeg bij tot verhoogde spanningen tussen Iran, Groot-Brittannië en de VS.

Meest gelezen