AFP or licensors

Premier Conte heeft nieuwe Italiaanse regering voorgesteld

In Italië heeft premier Giuseppe Conte zijn kabinet voorgesteld aan de Italiaanse president Sergio Mattarella. Morgen zullen de ministers de eed afleggen. De nieuwe regering wordt gevormd door de populistische Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico (PD). 

De bekendmaking van de ministers zorgt voor een aantal verrassingen. Het was dan ook absoluut geen makkelijke puzzel die gelegd moest worden. Deze regering moest dan ook iets helemaal anders worden dan de voorgaande, die bestond uit de combinatie van de Vijfsterrenbeweging maar dan met de uiterst rechtse Lega. 

Giuseppe Conte
AFP or licensors

Verdeling ministerposten

Zo gaat de post van minister van Binnenlandse Zaken naar  Luciana Lamorgese. Zij gaat het migratiebeleid uitvoeren en neemt deze taak over van Matteo Salvini, die er een erg hard anti-migratiebeleid op nahield. Lamorgese is een ambtenaar, geen politicus. De 65-jarige vrouw heeft heel haar carrière op diensten gewerkt die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen en krijgt nu de kans om zichzelf als minister te bewijzen. Van de in totaal 21 ministerposten worden er zeven ingenomen door vrouwen.

De Vijfsterrenbeweging moet inleveren tegenover de vorige regening. Zo heeft de partij een pak meer zetels in het parlement dan de sociaal-democraten. Maar ze krijgt toch maar één ministerportefeuille méér dan de PD.

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, is ook geen vicepremier meer. Hij wordt minister van Buitenlandse Zaken. De post van vicepremier, die daarvoor door Salvini werd uitgevoerd, werd geschrapt. De 33-jarige Di Maio was tijdens de vorige regering minister van Economie en Werk. In 2018 heeft hij zijn partij nog naar een overwinning geleid, maar zijn populariteit is afgenomen door de alomtegenwoordigheid van Salvini tijdens de vorige regering.

Luigi Di Maio
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Als minister van Financiën komt er een sociaal-democraat Roberto Gualtieri aan het roer, een invloedrijk parlementslid van het Europese parlement. Hij heeft goeie contacten in Europa, wat een signaal kan zijn dat deze regering goed met Europa wil samenwerken. 

De post van minister van Industrie gaat naar Stefano Patuanelli van de Vijfsterrenbeweging. De 45-jarige Patuanelli werd vorig jaar voor de eerste keer tot parlementslid verkozen. Eerder werkte hij als bouwingenieur.

Verder gaat de post van minister van Defensie naar Lorenzo Guerini (PD), minister van Landbouw naar Teresa Bellanova (PD), minister van Onderwijs wordt Lorenzo Fioramonti (Vijfsterrenbeweging) en ministerpost van Milieu gaat naar Sergio Costa (Vijsterrenbeweging) 

Er werd ook een nieuw ministerie in het leven geroepen, namelijk dat van Innovatie. Nadat de ministers morgen de eed afleggen moeten ze nog de vertrouwensstemming overleven van beide huizen van het parlement.

Sergio Mattarella
AFP or licensors

Meest gelezen