Videospeler inladen...

Kinderen tonen muzikaal talent aan koningin Mathilde voor "Merci voor de muziek"

Zeven weken lang brengt het programma "Merci voor de muziek" verslag uit van individuele gesprekken die koningin Mathilde in het koninklijk paleis heeft gevoerd met kinderen die elk op hun manier gepassioneerd zijn door muziek. Bart Peeters en Nora Gharib begeleiden de kinderen tot bij de koningin en volgen hoe de kinderen ondanks de nodige stress hun muzikale talenten tonen.

Morgenavond, tijdens de eerste uitzending van "Merci voor de muziek" leren we de achtjarige Stella uit Bornem kennen. Stella speelt harp. In de volgende afleveringen ontmoet de Koningin twee accordeonistjes, een pianiste, een cellist, een rapper, een congaspeler en twee zangtalenten.  

Muziek is ook samenspelen.  Daarom brengen Bart Peeters en Nora Gharib na de bijzondere ontmoetingen binnenkort alle kinderen nog eens samen voor een slotconcert waarin koningin Mathilde getuige zal zijn van een muzikale samensmelting. 

Voor dit concert werd een locatie gevonden in het hart van onze hoofdstad. De weg naar dit slotconcert kan je zien tijdens de achtste en laatste aflevering van "Merci voor de muziek". 

Bekijk hieronder een fragment uit "Merci voor de muziek" met koningin Mathilde: 

Videospeler inladen...

Onze koningin houdt duidelijk echt van muziek

Bart Peeters

Bart Peeters heeft tijdens de opnames ontdekt dat koningin Mathilde houdt van muziek. "Onze koningin houdt duidelijk echt van muziek. Ze kreeg alle mogelijke muzikale werelden op haar dak, van klassiek tot hiphop, van een achtjarig harpprinsesje tot een bijzonder enthousiast blind congaspelertje. Het begon allemaal voorzichtig, maar ik werd écht gelukkig toen ik merkte hoe snel alle protocol verdween door de warme chemie tussen de koningin en die jonge muzikantjes", zegt Bart Peeters.

Nora Gharib was onder de indruk van haar ontmoeting met koningin Mathilde. "Ik had nooit gedacht dat ik de Koningin ooit zou ontmoeten en dat dit kon gebeuren dankzij muziek maakt het alleen maar leuker.
Natuurlijk hou je op voorhand rekening met het protocol, maar vanaf het begin was de sfeer meteen zeer aangenaam en relaxed. De kinderen voelden zich enorm op hun gemak mede omdat de Koningin enorm veel humor heeft.  En toch ook belangrijk: ik was enorm onder de indruk van haar kledingstijl", zegt Nora Gharib.

Muziek verbindt jongeren, en we weten hoe belangrijk dat is

koningin Mathilde

Muziek kan jongeren op weg helpen in het leven. "Muziek leert de jongeren meer over zichzelf, over de andere en over hun plaats in de maatschappij. Of het nu popliedjes zijn, een fanfare of klassieke werken, maakt niet zoveel uit", zegt koningin Mathilde over het programma.

"Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat muziek jongeren echt op weg kan helpen in het leven. In mijn gesprekken met jongeren zie ik hoe verrijkend het is, wanneer ze muziek met elkaar delen. Muziek ontdekken, aanleren, een instrument bespelen, samen zingen: het helpt allemaal om je beter te voelen, zelfkennis op te doen, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, het gevoel te hebben dat je erbij hoort. En we weten hoe belangrijk dat is voor jongeren", besluit de koningin.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Bart Peeters en Nora Gharib in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen