Videospeler inladen...

Na maanden protest trekt leider van Hongkong omstreden uitleveringswet formeel in

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, trekt de omstreden uitleveringswet formeel in. Die wet moest het mogelijk maken om inwoners van Hongkong uit te leveren aan het communistische China, maar stuitte op hevig verzet bij de bevolking. Honderdduizenden mensen protesteren al drie maanden tegen de wet en de groeiende invloed van China.

Gouverneur Carrie Lam had de wet eerder al opgeschort, maar dat ze ze nu ook formeel intrekt, is een grote overwinning voor de demonstranten. Het was een van hun belangrijkste eisen.

De onrust in Hongkong begon al op 9 juni met de eerste massabetoging tegen het omstreden wetsvoorstel. Met de wet zouden inwoners kunnen worden uitgeleverd aan landen en regio's waarmee Hongkong geen uitleveringsverdragen heeft, zoals dus ook aan China.

Het communistische China voert dan wel het bewind in Hongkong, de inwoners hebben er wel een zekere autonomie en vrijheid. Hongkong heeft ook zijn eigen rechtssysteem. Inwoners vreesden dat China met deze wet om uitlevering zou vragen van politieke, dissidente stemmen, en dat ze onderworpen zouden worden aan het rechtssysteem van China, dat ze niet vertrouwen.

Te weinig en te laat

De massale protesten tegen de wet leidden er al toe dat gouverneur Carrie Lam ze voor onbepaalde duur opschortte. Ze verklaarde de wet zelf ook "dood". Maar die toegeving was te weinig en kwam te laat. De protesten hielden aan. 

Toch zal de formele opschorting allicht ook vandaag niet voldoende zijn om de geest weer in de fles te krijgen. De betogers hebben intussen een pak meer eisen. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld, het ontslag van Carrie Lam - die door China is aangesteld - en echte democratische verkiezingen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen