Videospeler inladen...

Informatie over terreurnetwerken snel van het ene naar het andere land krijgen? Europese databank maakt het mogelijk

De Europese Unie lanceert een zogenoemd gerechtelijk register voor terrorismebestrijding. Deze databank maakt het mogelijk om de belangrijkste informatie over terreurverdachten uit te wisselen tussen de Europese lidstaten. Het register komt er naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november 2015.

Het gerechtelijk register is een unieke databank voor alle soorten terreur, waaronder jihadistische, extreemlinkse en -rechtse terreur. 

Dat extreemrechtse terreur een opkomend fenoneem is, blijkt bijvoorbeeld uit het jaarlijkse rapport van Europol.  Zo werden er in 2018 in Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland in totaal 44 mensen gearresteerd op verdenking van misdrijven die gerelateerd zijn aan extreemrechts terrorisme. In het Italiaanse stadje Macerata vielen er zes gewonden toen een man het vuur opende. Hij had het gemunt op mensen van Afrikaanse origine.

Het is de bedoeling dat iedere lidstaat toegang krijgt tot het systeem en zelf informatie over verdachten en rechtszaken gaat registreren.  Daardoor zal het gemakkelijker worden om specifieke terreurzaken in het ene land te linken aan zaken in andere landen.  Eurojust, de Europese samenwerking tussen de verschillende gerechtelijke autoriteiten, noemt het een grote stap voorwaarts in de strijd tegen terrorisme. 

Aanslagen Parijs

Het idee voor de databank ontstond na de aanslagen in Parijs, in november 2015. Toen waren er een reeks aanvallen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis en op verschillende terrassen en in het concertgebouw Bataclan in de Franse hoofdstad. Er vielen daarbij 130 doden en meer dan 350 gewonden.  Al snel werd duidelijk dat terreur vaak grensoverschrijdend is toen bleek dat enkele daders de Belgische nationaliteit haddenIn de dagen en weken nadien vonden er huiszoekingen plaats in onder andere Brussel en Sint-Jans-Molenbeek waarbij verschillende mensen werden opgepakt.

Verschillende Europese landen, waaronder België, namen toen het initiatief om deze databank uit te bouwen. "De aanslagen in Parijs en Saint-Denis hebben aangetoond dat er een noodzaak is om een compleet overzicht te krijgen van alle lopende gerechtelijke procedures in de lidstaten. Met het register hebben we het instrument dat we op operationeel niveau nodig hebben om de coördinatie van onderzoeken in gevallen van terrorisme te ondersteunen", aldus Frédéric Baab, een van de initiatiefnemers van de databank en werkzaam bij Eurojust. 

Met het register hebben we het instrument dat we op operationeel niveau nodig hebben om de coördinatie van onderzoeken in gevallen van terrorisme te ondersteunen

Initiatiefnemer Frédéric Baab
Videospeler inladen...

Meest gelezen