Oost-Vlaanderen investeert half miljoen in bestrijding reuzenberenklauw

De provincie Oost-Vlaanderen sluit een overeenkomst voor bijna een half miljoen euro met een professionele bestrijder van reuzenberenklauw. Dat is een exotische plant die aan heel wat beken opduikt en er de inheemse planten verdringt. Door de investering zou Oost-Vlaanderen binnen de vijf jaar reuzenberenklauw-vrij moeten zijn.

Op heel veel plekken in Oost-Vlaanderen duiken exotische planten op die de inheemse soorten verdringen. Het provinciebestuur probeert die zogenaamde invasieve soorten te bestrijden en investeert daarvoor bijna een half miljoen euro. Ze deed dat eerder ook al met andere soorten. Dé plant die het nu moet ontgelden is de reuzenberenklauw.

"Een vervelende plant"

De reuzenberenklauw rukt agressief op en overwoekert op sommige plaatsen de inheemse planten. Dat zorgt voor minder biodiversiteit en kan op lange termijn planten uit bepaalde ecosystemen verdringen. Reuzenberenklauw heeft nog een bijkomende vervelende bijwerking: wie in aanraking komt met het sap van de reuzenberenklauw kan ernstige verwondingen oplopen.

Gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V): "Ik denk dat iedereen de nare bijeffecten van de plant intussen wel kent en de beelden al gezien heeft van de brandwonden die ze kan veroorzaken. Het is sowieso geen aangename plant en daarbij komt ook nog eens dat het een invasieve exotische plant is. Er zijn dus verschillende redenen om ze te bestrijden." In de eerste plaats wil de provincie de plant verdelgen aan beken in Melle, Oosterzele, Zottegem en Merelbeke. Maar ook elders in Oost-Vlaanderen zal ze bestreden worden. 

Ongediertebestrijder gaat nu ook planten te lijf

De provincie laat de bestrijding uitvoeren door vzw Rato. Het is een organisatie die bij het grote publiek vooral bekend is van de ongediertebestrijding (bv. ratten). Maar ze bestrijdt ook exotische invasieve planten en dieren (bv. de Canadese ganzen). Het nieuwe speerpunt van de bestrijding wordt de reuzenberenklauw. Eerder kon vzw Rato de waternavel, een andere vervelende exotische plant, wel al terugdringen. "Als vzw Rato de planten tegenkomt, zal ze die met de hand of met machines verwijderen. Ze zal ook de nazorg op zich nemen zodat ze zeker niet opnieuw opduikt.", benadrukt Grillaert. De provincie Oost-Vlaanderen hoopt binnen de vijf jaar de wildgroei aan reuzenberenklauw aan banden gelegd te hebben. 

Exoteek 

"We gaan ook een exoteek aanleggen, een collectie van exotische invasieve planten en dieren. Zo kunnen we ook andere mensen en organisaties makkelijker opleiden en leren welke soorten gevaarlijk zijn en bestreden moeten worden om ons ecosysteem te beschermen", zegt Grillaert nog. 

Meest gelezen