Opvallend meer bezoekers Gravensteen door komiek Wouter Deprez?

Het Gravensteen in Gent heeft dit jaar tot 20 procent meer bezoekers getrokken in vergelijking met vorige jaren. Dat zou grotendeels te danken kunnen zijn aan de nieuwe audiogids van comedian Wouter Deprez, die je er sinds januari kan ontlenen bij een bezoek. Deprez werkt intussen ook aan een kinderversie van de audiogids. "Het Atomium heeft nog niet gebeld", grapt Deprez.

Gent doet het al jaren goed als toeristische trekpleister, maar het Gravensteen steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Het aantal bezoekers is op een jaar tijd met een vijfde gestegen. Volgens de medewerkers die in het Gravensteen werken, ligt een groot deel van de verklaring in de nieuwe audiogids die er sinds vorig jaar wordt aangeboden en gemaakt is door komiek Wouter Deprez.

Compliment

Deprez schreef de audiogids zelf en sprak hem ook in. Het is een gids geworden met veel historische feiten maar ook met veel humor. Dat lijken bezoekers te smaken. Deprez is erg blij met al die respons: "Het is een groot compliment. Ik ben altijd gek geweest op het Gravensteen. Voor mij is het echt een voorrecht om de mensen erdoorheen te mogen leiden. Ik weet niet of de hogere bezoekersaantallen enkel aan de audiogids liggen maar het is wel fijn om te horen." Intussen is de gids ook in vijf talen beschikbaar en is hij inbegrepen in de prijs van een ticket. 

Ik ben altijd gek geweest op het Gravensteen. Voor mij is het echt een voorrecht om de mensen erdoorheen te mogen leiden.

"De audiogids van Wouter Deprez slaat echt wel aan", zegt inkom- en shopmedewerker Anthony Rosseel. "Hier aan de balie komen heel veel mensen die er specifiek naar vragen. Achteraf is iedereen er ook superpositief over." Ook de buitenlandse toeristen reageren enthousiast. "Er zijn er die zeggen dat ze het gewend zijn om veel kastelen te bezoeken, maar dat het bezoek aan het Gravensteen het leukste ooit was... Dat vind ik wel straf."

Veel geschiedenis

Deprez is dan ook niet over één nacht ijs gegaan om de gids te ontwikkelen: "Ik ben er best wel lang mee bezig geweest. Het is een erg boeiend gebouw en er loopt heel vele geschiedenis door mekaar. De vraag was om zonder al te veel toe te voegen toch genoeg op te kunnen roepen."

Het succes van de gids krijgt ook nog een staartje want Deprez werkt op dit moment ook aan een kinderversie (5-9 jaar). "De uitdaging is nu nog veel groter want het blijft een leeg en log gebouw. De gids moet echt verhalen tot leven brengen voor kinderen." Geen eenvoudige opdracht dus. Wanneer de kinderversie af zal zijn, is nog niet duidelijk.

Nee, het Atomium heeft nog niet gebeld.

Vragen om ook audiogidsen te maken voor andere bekende monumenten kreeg Deprez nog niet. "Nee, het Atomium heeft nog niet gebeld. Er moet voor mij ook een innerlijke noodzaak zijn en die heb ik bij het Gravensteen."

Andere monumenten

Het Gravensteen is dus één van de toeristische publiekstrekkers van Gent maar ook andere monumenten kunnen met mooie cijfers uitpakken. Zo lokt ook de Sint-Baafskathedraal steeds meer bezoekers. Dat heeft alles te maken met de toenemende belangstelling voor het Lam Gods. Het werk wordt op dit moment gerestaureerd om helemaal klaar te zijn bij de start van het Van Eyck-jaar volgend jaar. 

Meest gelezen