Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Pentagon maakt 3,6 miljard dollar vrij voor bouw van muur aan grens met Mexico

Het Pentagon heeft gisteren 3,6 miljard dollar vrijgemaakt om de bouw van een muur aan de grens met Mexico te financieren. Dat gebeurt op vraag van de Amerikaanse president Donald Trump.

Om dat bedrag te deblokkeren, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie beslist om de bouw en modernisering van 127 militaire gebouwen in de Verenigde Staten en in het buitenland uit te stellen, laat woordvoerder Jonathan Hoffman weten. 

"Dat Trump bereid is om militaire fondsen, die al zijn goedgekeurd, op te geven om zijn eigen ego te boosten en voor een muur waarvan hij zei dat die door Mexico betaald zou worden, is een slag in het gezicht van de strijdkrachten die ons land dienen", reageert Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat.

Trump riep in februari nog de noodtoestand uit om zonder goedkeuring van het Congres de bouw van een muur aan de grens met Mexico te kunnen financieren. Het Congres wilde de president de benodigde som daarvoor niet geven. Door de noodtoestand uit te roepen, wilde Trump extra miljarden dollars uit de potjes van andere departementen aanspreken.

De Amerikaanse president wil harder optreden tegen illegale migratie, drugssmokkel en mensenhandel, maar stoot daarbij steeds opnieuw op juridische hindernissen. De bouw van een muur aan de grens met Mexico was een belangrijke campagnebelofte van Trump.

Meest gelezen