Photonews

Ultrafijn stof op luchthaven baart vakbonden zorgen: "Voer ernstig onderzoek"

De christelijke vakbond ACV wil dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de uitstoot van ultrafijn stof op de luchthaven van Zaventem. Studies in het buitenland leverden alvast zorgwekkende resultaten op. En de gezondheids­risico's blijken navenant.

Aanleiding voor de bezorgdheid van het ACV is een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland. Daaruit blijkt dat mensen die in de buurt van de luchthaven van Schiphol wonen, regelmatig worden blootgesteld aan ultrafijne stofdeeltjes. En zij hebben ook een hoger risico op long- en hartaandoeningen.

Ultrafijn stof zijn deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,1 micrometer. Het lichaam krijgt die deeltjes moeilijker weg uit de longen dan grotere deeltjes fijn stof, waardoor ze ook in de bloedsomloop en in andere organen kunnen belanden.

Als je niet begint te onderzoeken op welk punt er risico is, is het heel moeilijk om in discussie te gaan met de luchthaven en de bedrijven die daar actief zijn

Hans Elsen, ACV

Ook in ons land staan er meetstations in Evere, Diegem, Steenokkerzeel en Kampenhout. En die tonen: hoe dichter je bij de luchthaven komt, hoe meer ultrafijn stof. 

Maar op de luchthaven zelf staan geen meetpunten. Nochtans wees Deens onderzoek in 2012 al op alarmerend hoge waarden ultrafijn stof op het tarmac van de luchthavens van Kopenhagen en Aalborg.

Het ACV wil daarom dat er ook in Zaventem meetpunten komen én dat de Vlaamse overheid grenswaarden vastlegt. "Je kunt wel meten, maar als je niet begint te onderzoeken op welk punt er risico is, is het heel moeilijk om in discussie te gaan met de luchthaven en de bedrijven die daar actief zijn", zegt Hans Elsen van ACV.

Voorzorgsmaatregelen

In afwachting van de resultaten van het onderzoek wil de vakbond dat er op z'n minst voorzorgsmaatregelen worden genomen om de gezondheids­risico's voor de werknemers van de luchthaven te beperken. Zo vraagt het ACV maximumwaarden voor ultrafijn stof en strengere controle op de uitstoot van voertuigen die rondrijden op het tarmac. De luchthavendirectie zou ook beschermende mondmaskers kunnen uitdelen, suggereert de vakbond nog.

Beluister hier het gesprek met Hans Elsen in "De ochtend" van ACV:

Meest gelezen