Videospeler inladen...

Van debatteren in het donker tot undercover in een nazicrèche, de opvallendste momenten uit 25 jaar Terzake

Vandaag bestaat Terzake, het duidingsmagazine van VRT NWS, exact 25 jaar. Al sinds het prille begin, in 1994, vormen kritische interviews en reportages uit binnen- en buitenland de kern van het programma. En dat levert soms opvallende televisie op, een terugblik.

In 25 jaar is er bij Terzake heel wat veranderd. Van studio- en decorwissels tot nieuwe schermgezichten. Maar fundamenteel is het duidingsprogramma nooit veranderd. Net als in 1994, vormen kritische interviews in de studio, onthullende reportages en live-interventies van journalisten ter plaatse de kern van het programma. En vaak zorgt dat voor onverwachte momenten...

Debatteren in het donker

Want tijdens studiogesprekken kan werkelijk alles gebeuren. Politici die na een onverwachte vraag volledig stilvallen, of kersverse ministers die wel heel korte antwoorden geven. Echt alles kan, zelfs de studioverlichting die plots uitvalt, waardoor politici moeten debatteren in het donker.

Videospeler inladen...

Undercover in Noord-Korea en in nazicrèche

Naast de studiogesprekken vormen ook reportages uit binnen- en buitenland een vast onderdeel van elke Terzake-uitzending. Al een kwarteeuw gaan reporters op zoek naar interessante verhalen, in alle hoeken van de wereld. Van het Schipperskwartier in Antwerpen, tot in Noord-Korea.

Videospeler inladen...

En net als de politieke interviews leveren de reportages regelmatig nieuws op. In 1998 eisen twee - onherkenbare - leden van het Animal Liberation Front de brandstichting bij McDonald's op. Terzake gaat ook undercover in een kinderdagverblijf met nazisymbolen aan de muur. En er zijn ook veel interviews op locatie. Van Stephen Hawking tot Neelie Kroes die in verlegenheid wordt gebracht.

Live, vanuit Singapore of de RTBF-gang

Videospeler inladen...

Niet alleen de studiogesprekken en de reportages, ook live-interventies met journalisten zijn niet weg te denken uit het duidingsmagazine. Al 25 jaar brengt Terzake ook verslag van het nieuws terwijl het zich ontrolt. Van de Wetstraat in Brussel tot alle andere uithoeken van de wereld. Soms zelf vanuit de gedeelde gang tussen VRT en RTBF, om Waalse politici te interviewen.

In een interactief verhaal blikt de Terzake-redactie ook terug op 25 jaar actualiteit, van de Rwandese genocide in 1994 tot de val van de regering-Michel in 2018. Herbeleef de grote nieuwsverhalen van toen aan de hand van foto's, videofragmenten en getuigenissen van journalisten die het nieuws vanop de eerste rij hebben gevolgd.

Meest gelezen